Početna Gradske teme Na Filozofskom fakultetu počeo upis na kurseve stranih jezika

Na Filozofskom fakultetu počeo upis na kurseve stranih jezika

0

Centar za jezike na Filozofskom fakultetu pozvao je zainteresovane studente i građanstvo na upis na letnji semestar kurseva stranih jezika i jezičkih veština, koji je otvoren sve do 18. februara.

U ponudi su kursevi engleskog, nemačkog, francuskog, italijanskog, španskog, portugalskog, ruskog, rumunskog, rusinskog, slovačkog, ukrajinskog, hindua, turskog, japanskog, grčkog, starogrčkog, latinskog i persijskog jezika. U letnjem semestru će se učiti i korejski jezik, ali s obzirom na to da se on vodi kao dvosemestralni predmet, upis za sledeću generaciju polaznika biće moguć ponovo tek od oktobra.

– U letnjem semestru nastavljamo ono što smo pokrenuli u zimskom, a pretpostavljamo da ćemo nešto novo u ponudi imati i od oktobra – kazao je za „Dnevnik” koordinator Centra za jezike na Filozofskom fakultetu Tomislav Bukatarević.Širimo saradnju i na Aziju i nadam se da ćemo imati još jezika iz tih zemalja. Mislim da bi trebalo da uvedemo i skandinavske jezike pošto su oni popularni u poslednje vreme, a smatram da treba ipak podstaći i na studijske programe razmene s tim zemljama zato što su mnogo manje zastupljene u odnosu na ostale, a daju mnogo mogućnosti.

Grupe od pet do deset polaznika se formiraju najkasnije do 1. marta, nakon čega će početi nastava u trajanju od 12 nedelja. Svi oni biće raspoređeni po različitim nivoima poznavanja, a u Centru za jezike mogu besplatno testirati svoje znanje da bi mogli biti razvrstani u odgovarajuću grupu. Časove drže profesori Filozofskog fakulteta, izvorni govornici jezika angažovani na fakultetu posredstvom ambasade jezičkog instituta zemalja ili lektori koji su upućeni da rade izvesno vreme dok se nastava izvodi.

– Dosta je pogodno to što se nastava izvodi u malim grupama jer je samim tim lakše organizovati termin izvođenja časova u dogovoru sa svim polaznicima – objašnjava Bukatarević. – Trudimo se da uskladimo nastavu tako da izađemo u susret svim polaznicima po njihovom ritmu, rasporedu i angažovanjima sa strane. Nastava se održava u kasnim popodnevnim ili večernjim terminima da bi zaposleni, ali i studenti koji pre podne imaju redovne studijske obaveze, mogli učiti jezik po podne. Nastava se organizuje dva puta nedeljno po 90 minuta.

Studenti mogu dobiti popust od 40 odsto na osnovnu cenu kursa, a pogodnosti su moguće i ukoliko su kurseve podržale ambasade ili jezički centar matične zemlje.

Prijave za kurseve su moguće putem imejl-adrese languages­ff.uns.ac.rs, a informacije se mogu dobiti pozivom na broj 021/450-289, ili putem sajta www.centarzajezike.ff.uns.ac.rs.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay