Početna Gradske teme Na jesen nastavak obnove Mosta slobode

Na jesen nastavak obnove Mosta slobode

0

Obnova Mosta slobode i popravka onog na putu Sremska Kamenica-Petrovaradin, u okviru petlje Mišeluk, najverovatnije će početi na jesen, budući da je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala tendere za izvođače.

Nakon što su, u okviru druge faze održavanja, završeni građevinski radovi s kameničke strane Mosta slobode, narednih meseci uslediće nastavak obnove. Procenjeno je da će ta treća faza koštati više od 33,3 miliona dinara, s tim da će radovi najverovatnije početi na jesen i trajaće deset meseci, preciznije 300 dana.

Kako se iz tenderske dokumentacije može primetiti, predviđena je sanacija rampi, asfaltiranje i peskarenje, nanošenje antikorozivne zaštite na pešačkim ogradama i postavljanje novih odbojnih ograda. Planirana je obnova dve silazne, spiralne rampe, pešačkih staza, od rampe ka tunelu, s obe strane, kao i onih, od dilatacije ka tunelu, dužine 21 metar. Betonski ivičnjaci će biti uklonjeni i na njihovo mesto postavljeni novi granitni. Rastinje, korov i šiblje biće uklonjeno, a na novosadskoj strani na svim unutrašnjim površinama glavnih sandučastih nosača urađena je antikorozivna zaštita, te ugrađene nove dilatacione spojnice.

Podsećanja radi, druga faza radova obuhvatala je popravku mosta s kameničke strane, a sanirane su kolovozne ploče, konzole mosta dužine oko 246 metara, uklonjena je korozija i urađena odgovarajuća zaštita. Takođe, popravljene su pešačke i odbojne ograde i uklonjeno rastinje.

Ponude na tender Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije mogle su da se podnesu do 27. jula, a 40 dana kasnije biće doneta odluka o dodeli ugovora ili, pak, obustavi postupka. Imajući u vidu sve rokove, uključujući i vremenski period za uvođenje odabranih izvođača u posao, radovi će najverovatnije početi na jesen.

Osim za sanaciju Mosta slobode, planirana je i popravka mosta na putu Sremska Kamenica-Petrovaradin, u okviru petlje Mišeluk. Procenjeno je da će obnova obostranih pešačkih staza i postavljanje saobraćajne signalizacije koštati oko 29,2 miliona dinara (29.166.666), a trajaće 300 dana.

Javna nabavka, odnosno popravka mosta sprovodi se po nalogu Uprave za inspekcijske poslove, odsek za kontrolu puteva, i u skladu s izveštajem o pregledu objekta. Konstatovano je da je došlo do stvaranja većeg broja udarnih rupa na pešačkim s stazama s obe strane mosta, preko tunelskih cevi u Ulici vojvode Putnika u Sremskoj Kamenici, kao i da nije postavljena saobraćajna signalizacija, što je dovelo do otežanog kretanja.

Izvor: Dnevnik
Foto: Unsplash