Početna Gradske teme Na novosadskom crnom tržištu pojavilo se azijsko piće “kobrovača”

Na novosadskom crnom tržištu pojavilo se azijsko piće “kobrovača”

0

snake-378294_640

Na novosadskom crnom tržištu pojavila se “kobrovača” – azijsko piće koje se toči iz boce u kojoj se nalaze kobra, škorpija i korenje biljke žen-šen. Ovaj koktel slovi za odličan afrodizijak, a prati ga i klasičan marketinški trik da leči skoro sve bolesti.

“Kobrovaču” preko Fejsbuka prodaje jedna Novosađanka koja kaže da su ljudi ‘odlepili’ za ovim nesvakidašnjim napitkom, ali je, kako ističe, tek nedavno saznala da je to što radi krivično delo.

Toga nije bila svesna do zaplene pet flaša zmijskog vina na aerodromu u Beogradu. Kaže da je pročitala u novinama da nije problem samo u količini pića koje prenosi, već u tome što se u njemu nalaze zakonom zaštićene vrste životinja, za koje je potrebna posebna dozvola da se prenesu preko granice.

Reč je zapravo o Zmijskom vinu (Snake Wine), koje se pravi od pirinča. Nakon fermentacije u boce se ubacuju zmije i škorpije i vino je bezbedno za konzumaciju. Navodno ima lekovita svojstva i rasprostranjeno je u Kini, Vijetnamu i Tajlandu, odakle ga turisti često donose kao suvenir.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay