Početna Gradske teme Na PMF ostalo 300 budžetskih mesta, FTN gotovo popunio kapacitete

Na PMF ostalo 300 budžetskih mesta, FTN gotovo popunio kapacitete

0

Na većini fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ostalo je slobodnih budžetskih mesta za studente koji nameravaju da fakultet upišu u septembru.

Univerzitet u Novom Sadu objavio je podatke o broju upisanih studenata na osnove strukovne, osnovne akademske i integrisane studije, a tu su i informacije o slobodnim mestima za katedre. Objavljeni su podaci za Poljoprivredni, Filozofski, Medicinski, Tehnološki fakultet, Fakultet tehničkih nauka… ali ne i za Pravni fakultet, na kojem je konkurisalo 780 kandidata.

Najviše upisanih studenata i studentkinja ima na Fakultetu tehničkih nauka, čak 2.407 njih. Većina kapaciteta jednog od najvećih fakulteta u zemlji je popunjena, ali je ostalo još 14 slobodnih budžetskih mesta, kao i još 263 mesta za one koji bi samostalno finansirali svoje obrazovanje.

Najviše brucoša se upisalo na smerove Energetika, elektronika i telekomunikacije i Računarstvo i automatika, ukupno 480 studenata, od čega je 350 njih na budžetu.

Veliku šansu da “upadnu” na budžet u septembru imaće oni koji se odluče da konkurišu za neko od mesta na Prirodno-matematičkom fakultetu. Ostalo je ukupno 300 budžetskih mesta, od čega 212 na osnovnim akademskim i još 88 na integrisanim studijama, a slobodno je i 136 na samofinansiranju. Najviše slobodnih mesta ima na programu Primenjena matematika (42) i na Мasteru za profesora matematike (35).

Veliki broj budžetskih mesta ostalo je i na Poljoprivrednom fakultetu, koji je u prvom krugu upisao 421 student. Na budžetu je ostalo još 169 mesta, na samofinansiranju 150. Najviše slobodnih budžetskih mesta ima na smerovima Ratarstvo i povrtarstvo, Organskoj poljoprivredi, Voćarstvu i vinogradarstvu.

Na Filozofski fakultet ove godine se upisalo 737 studenata, a najviše njih se odlučilo za Psihologiju. Na ovom fakultetu ostala su 52 slobodna mesta na budžetu, od čega je najviše na Srpskom jeziku i književnosti, a na raspolaganju za drugi upisni rok je još 188 mesta na samofinansiranju.

Medicinski fakultet je popunio svoje kapacitete kada je u pitanju broj studenata koji mogu da budu na budžetu. Fakultet će u ovoj godini dobiti 641 studenta, a na samofinasiranju je ostalo još 85 slobodnih mesta.

Ekonomski fakultet je upisalo 733 studenta. Zanimljivo je da su sva slobodna budžetska mesta ostala na smeru Menadžment – 29, a ostalo je i još 30 mesta na samofinansiranju.

Za Tehnološki fakultet se opredelilo 162 brucoša i brucoškinje. Oni koji nisu uspeli u prvom krugu da se upišu na ovaj fakultet, moći će to u septembru da učine, a na raspolaganju im je 66 budžetskih mesta i 27 na samofinansiranju.

Na Akademiju umetnosti upisano je 184 studenta, a ostalo je još 16 budžetskih mesta i 24 na samofinansiranju.

Na Građevinskom fakultetu ima više upražnjenih nego popunjenih mesta. Fakultet je upisalo 59 studenata, a ostalo je još 57 budžetskih mesta i 18 na samofinansiranju.

Smerove Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” upisalo je 204 studenta, a na raspolaganju za septembar su još 73 budžetska i 108 mesta na samofinansiranju.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja je popunio svoje budžetske kapacitete, a fakultet je upisalo 218 studenata. Ostalo je još 157 slobodnih mesta na samofinansiranju.

Za Pedagoški fakultet opredelilo se 70 brucoša, a ostalo je neupražnjeno 46 budžetskih mesta i još 44 za one koji bi sami platili obrazovanje.

Kada je u pitanju Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku, njega je upisalo 49 studenata, a ostalo je još sedam slobodnih budžetskih mesta i 29 na samofinansiranju.

Drugi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu će početi 1. i 2. septembra kada će se organizovati prijava kandidata, dok će prijemni ispiti biti organizovani 3. i 4. septembra.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia