Početna Gradske teme Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 46 kompanija iz Kine

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 46 kompanija iz Kine

Milos Vucevic

Na sajmu poljoprivrede ove godine je značajno veće učešće izlagača iz daleke Kine. Tokom sajamskih dana biće prezentovani vrhunski agroproizvodi u okviru izložbe Premium brend from China, a sve to je objedinjeno u nastupu 46 kompanija iz te azijske zemlje.

Delegacija Kineske komore za međunarodnu trgovinu na čelu sa generalnim direktorom Džu Lijan Ciem posetila je sajam uoči danasnjeg otvaranja kolektivne izložbe kineskih kompanija.

Ovo nije prvo pojavljivanje kineskih kompanija na Poljoprivrednom sajmu, ali je svakako najmasovnije. Želja predstavnika kompanija iz Kine jeste da na ovaj način ostvare bolju komunikaciju sa domaćim firmama kako bi se proširila trgovinska saradnja. Kako kažu, spremni su da ponude sve.

Sve je moguće, nema ograničenja. Ukupna trgovina između Srbije i Kine je više od milijardu evra, ali verujem da će u budućnosti biti još veća. Idemo i na treća tržišta, to nam je cilj – kaže Zhu Liangi, ekonomsko-trgovinski savetnik Ambasade Kine u Srbiji.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da u ovom momentu Srbija nije prisutna na kineskom tržištu u dovoljnoj meri, ali je namera da kineske kompanije ovde otvaraju svoja predstavništva, jer su troškovi transporta do te zemlje veliko opterećenje.

Dolazak ozbiljnih kompanija iz Kine i najava novih investicija govori u prilog tome da će odnosi ove dve zemlje poprimiti još bolji ekonomski karakter.

Mi kao država stvaramo uslove za dobre ekonomske uslove. Ministarstvo usklađuje sertifikate za mogućnost izvoza naših proizvoda za Kinu. Pre svega goveđeg i jagnjećeg mesa i proizvoda iz fitosanitarne sfere. Kina se do sada pokazala kao velii prijatelj a sada bi to trebalo da se nadogradi dobrim ekonomskim odnosima – kaže Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Nastup 46 kineskih kompanija organizovan je kao “sajam u sajmu”. Traje do četvrtka, u Hali 4 Novosadskog sajma.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad