Početna Gradske teme Na prodaju celokupna imovina novosadskog “Hleba”

Na prodaju celokupna imovina novosadskog “Hleba”

Odlukom Privrednog suda u Novom Sadu, 30. oktobra prošle godine proglašeno je bankrotstvo Akcionarskog društva za proizvodnju hleba i peciva, trgovinu i ugostiteljstvo “Hleb” Novi Sad.

Kako piše “Dnevnik”, uz saglasnost odbora poverilaca od 23. maja ove godine, stečajni upravnik AD “Hleb” objavio je oglas o prodaji imovine tog nekada poznatog novosadskog preduzeća. Javno nadmetanje za prodaju celokupne imovine AD “Hleb” održaće se 12. jula u prostorijama preduzeća, a početna cena je 416 miliona dinara.

Imovinu “Hleba” čine nepokretnosti u Novom Sadu, Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici i Futogu. Na prodaju je više objekata izgrađenih u Novom Sadu u Ulici Bajči Žilinskog, među kojima je poslovni kompleks fabrike hleba i peciva s magacinima i silosima. U Novom Sadu, u Ulici Gavrila Principa, prodaje se takođe više objekata starijeg datuma izgradnje. U Danila Kiša prodaje se ruinirani objekat, a reč je o lokaciji za izgradnju stambene zgrade. Na prodaju su i tri dvorišne stambene jedinice od 161 kvadrat u Jevrejskoj ulici.

Osim poslovnih objekata u Novom Sadu, prodaje se i nekoliko stanova u vlasništvu tog preduzeća. Tako su u ponudi jednosoban stan od 31 kvadrat u Stevana Čalenića i tri garsonjere od po 14 kvadrata na Futoškom putu, uz napomenu da je reč o društvenoj svojini, a stambena zgrada je namenjena za kolektivno stanovanje.

Od pokretne imovine, prodaje se linija za proizvodnju hleba, profesionalna pekarska oprema za proizvodnju, silosna oprema, kancelarijski nameštaj i motorna vozila. Na prodaju su i zalihe rezervnih delova i alata, goriva i ambalaže, kao i potraživanja i prava koje je to preduzeće imalo na kraju prošle godine.

Novosadski AD “Hleb” ne postoji otkako je ključ u bravu stavljen u decembru 2017. godine, posle stečaja uvedenog 19. septembra, a zatvorene su i sve prodavnice “Hleba” u Novom Sadu. Tako je blizu 90 radnika za nepuna tri meseca od uvođenja stečaja do likvidacije ostalo bez posla. Iz ovog nekadašnjeg novosadskog giganta, svojevremeno je izlazilo i po 100.000 vekni na dan.

Likvidacija je usledila zbog ogromnih hipotekarnih dugova bankama, koji se mere iznosima od više milijardi dinara. Sud je zauzeo stanovište da se ni reorganizacijom neće namiriti bankarska potraživanja.

“Hleb” je prodat još 2003. godine na aukciji za oko 270 miliona dinara, a kao vlasnici su spominjani proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga i Radivoj Živanić.

Kako je ranije za “Dnevnik” rekao predsednik Samostalnog sindikata u AD “Hleb” Milan Ljubenović, u trenutku vlasničke transformacije taj pogon je pravio 45.000 vekni dnevno.

Bili smo glavni snabdevači bolnica, restorana, vojske, škola, vrtića… Male pekare nisu nam mogle biti konkurencija jer smo imali dobre peći, novu fabriku izgrađenu kod “Danubijusa” za proizvodnju hleba i stari pogon iza “Jugoalata”, gde se mesilo pecivo i smrznuti program. Međutim, odmah posle dolaska novih vlasnika, celokupan proizvodni program je preseljen na jedno mesto, u novu fabriku, a stari pogon je služio za skladište“, objasnio je Ljubenović.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay