Početna Gradske teme Na proleće nove subvencije Novosađanima za kupovinu bicikla: Bira se udruženje za...

Na proleće nove subvencije Novosađanima za kupovinu bicikla: Bira se udruženje za podelu novca

0

Novosađani će uskoro ponovo moći da apliciraju za subvenciju za kupovinu bicikla. Grad upravo traži udruženje putem kojeg će podeliti zainteresovanim građanima po 10.000 dinara za novog dvotočkaša.

Izabrano udruženje pripremiće javni poziv, otvoriti ga za građane i organizovati podelu novca tj. potpisivanje ugovora za dodelu subvencija.

Novosađani koji ostvare pravo na subvenciju imaće rok za kupovinu bicikla, nakon čega će im novac biti refundiran.

Ipak, do javnog poziva i apliciranja ima još uvek vremena, budući da je konkurs za izbor udruženja otvoren od danas do 3. februara. Uslediće rangiranje, konačan izbor, pa tek onda apliciranje građana, što upućuje da poziv neće biti raspisan pre marta.

Kao i prošle godine, Grad Novi Sad na ovaj način pokušava da utiče na veću upotrebu ekološki prihvatljivijih vidova transporta. U budžetu je pripremljeno 20 miliona dinara – najmanje 18 miliona dinara podeliće se u vidu subvencija, dok će izabrano udruženje sa dva miliona dinara pokriti svoje troškove. To je duplo viši iznos opredeljen za odabrano udruženje u odnosu na prošlogodišnjih milion dinara, dok je iznos subvencije za građane ostao 10.000 dinara.

Pravo na učešće na konkursu imaju registrovana udruženja građana iz Novog Sada, koja se bave zaštitom životne sredine i/ili promocijom biciklizma.

Prošle godine su, po prvi put, sprovedena ukupno dva ovakva konkursa i dve ture podele subvencija. Led je probila Novosadska biciklistička inicijativa (inače i inicijator ove akcije), a u drugom krugu je subvencije dodelio Novosadski ekološki centar.

U oba kruga vladalo je ogromno interesovanje Novosađana, a samo najbrži su ostvarili pravo na subvenciju. U sledećem krugu, na proleće, pravo na subvenciju imaće najviše 1.800 građana koji žele novi bicikl.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay