Početna Gradske teme Na prvi specijalistički pregled u KCV čeka se u proseku 14 dana

Na prvi specijalistički pregled u KCV čeka se u proseku 14 dana

0

kcv

Skoro deset hiljada pacijenata nije došlo na zakazan pregled u Kliničkom centru Vojvodine, što čini preko 13 odsto od ukupnog broja datih termina, pokazuju podaci ove ustanove.

Na prvi specijalistički pregled, u prvih šest meseci ove godine, u proseku se čekalo 14 dana.

Od aprila 2016. godine omogućeno je svakodnevno zakazivanje prvih pregleda na šalterima Službe zakazivanja ili putem telefona, o čemu stoji pisano obaveštenje na ulazima u Polikliniku. Da bi pacijentu bio pružen pregled, on mora da ima urednu dokumentaciju (overenu zdravstvenu knjižicu, validan uput i izveštaj specijaliste sa nižeg nivoa zdravstvene zaštite). “U slučaju da su svi termini dobijeni sa klinike popunjeni, pacijenti se evidentiraju datumom i vremenom javljanja, te se odmah po dobijanju dodatnih ili redovnih termina, pacijenti pozivaju i dobijaju termin prvog pregleda. Na taj način omogućili smo pacijentima da dobiju termin u roku od 30 dana od dana javljanja”, navode iz KCV-a.

Problem sa kojim se Služba zakazivanja sreće jeste određen broj pacijenata koji kontrolni pregled zakažu kao prvi, što se ustanovi tek po dolasku pacijenta na pregled, a taj problem je posebno izražen kod telefonskog zakazivanja, navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi. “Takođe, uočeno je i da se javlja određen broj pacijenata koji više puta ostavljaju podatke Službi zakazivanja povodom iste potrebe za prvim pregledom, što biva ustanovljeno tek po pozivanju pacijenta radi terminiranja, jer ne postoji centralna baza podataka prijavljenih pacijenata, već se sve radi ručno.”

Podsetimo, jedna od stvari na koje su se pacijenti KCV-a požalili zaštitnika osiguranika jeste to da ne mogu da zakažu pregled, ili dugo čekaju operaciju. Zbog toga su podnete 43 prijave protiv KCV. Više o žalbama pacijenata možete pročitati OVDE.

Dodajmo još da je 021 ranije pisao da po nekoliko stotina ljudi u danima za zakazivanje čeka u redu ispred Kliničkog centra Vojvodine kako bi zakazali pregled. Iako služba zakazivanja KCV ima i telefon na koji je moguće zakazati pregled, Novosađani nemaju mnogo poverenja u kol centar i radije dolaze lično. Redovi se raščiste za oko sat vremena, a u Kliničkom centru Vojvodine tvrde da uglavnom svi prisutni zakažu termin.

Autor i foto: 021