Početna Gradske teme Na Ribarcu viđena i fotografisana retka azijska ptica

Na Ribarcu viđena i fotografisana retka azijska ptica

0

U vrbama na Ribarskom ostrvu u nedelju je posmatran i fotografisan azijski šarenokrili zviždak (Phylloscopus inornatus). Kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ovo je tek četvrti nalaz vrste u Srbiji.

Vrsta je prvi put u Srbiji zabeležena u septembru 2007. kod Bačkog Monoštora. Usledili su nalazi na Tari u novembru 2015. i u Zemunu u oktobru 2017.

Kako navode, azijski šarenokrili zviždak je rasprostranjen u delu umerenog pojasa Azije. Selica je, a zimu uglavnom provodi u jugoistočnoj Aziji. Jedinke koje, verovatno, zalutaju tokom seobe u Evropi se pojavljuju tokom jeseni, a ređe tokom zime.

– Zelenilo koje se prostire uz Dunav u Novom Sadu ima izuzetan značaj. Ono je prva odbrana od poplava, glavna zona rekreacije za ljude, filter za prljav vazduh i zagađene vode, fabrika kiseonika i značajno stanište za mnoge divlje vrste, što upravo pokazuje nalaz malene ptice iz Azije. Poplavne šume uz reke nezamenjiva su staništa pticama i njihovi glavni selidbeni koridori na kojima pronalaze hranu i bezbedna utočišta – navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako kažu, nalik ovoj azijskoj ptičici je običan vatroglavi kraljić. Oni su redovni posetioci naših dvorišta tokom zimskih meseci, a ove zime nešto su brojniji nego inače.

Izvor: novisad.com
Foto: Facebook/Nikola Veljković, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije