Početna Gradske teme Na Štrandu postavljene kante za odlaganje ambaložnog otpada

Na Štrandu postavljene kante za odlaganje ambaložnog otpada

sekopak_2

Prvi put ovog leta na Štrandu će biti organizovano i promovisano odvojeno sakupljanje ambalažnog otpada za reciklažu. Akciju primarne selekcije otpada pokrenulo je JKP “Zelenilo” u saradnji sa kompanijom Sekopak, preduzećem za reciklažu plastike Greentech i Recan, fondom za reciklažu limenki. U tu svrhu na novosadskoj plaži postavljene su namenske kante za odlaganje ambalažnog otpada koje su donirali Sekopak i Greentech.
Kako bi motivisali posetioce Štranda da budu odgovorni prema svojoj okolini ove kompanije će tokom leta realizovati ekološku kampanju “Za čistu plažu, Vašu ambalažu u reciklažu”, u okviru koje će Sekopak organizovati četiri promotivne akcije. Kampanja započinje predstavom “Prljavo ili čisto nije isto!”, koja će se u četvrtak 4. juna odigrati na platou Štranda u 17:30 časova.
Glumci Slobodan Boda Ninković, Marija Maki Veljković i Jovica Jocke Tišma u druženju sa najmlađim posetiocima pokušaće da odgovore na pitanja: Šta je ekologija, a šta reciklaža? Gde se smeće odlaže i može li ono da bude korisno? Ko lomi kante za smeće? Ako je čistoća pola zdravlja, da li je prljavština druga polovina?

Već sledeći dan 5. jun, kompanije Sekopak, Greentech i Recan organizuju zajedničku akciju kojom će se obeležiti Svetski dan zaštite životne sredine. Kroz niz zanimljivih i edukativnih sadržaja i razgovore sa promoterima kampanje, posetioci Štranda će imati priliku da saznaju zašto je reciklaža važna, kako se reciklira ambalažni otpad, koji proizvodi od njega nastaju, na koji način i sami mogu da doprinesu reciklaži otpada.
“Sekopak” je kompanija koja se zalaže za implementaciju zakonske regulative u oblasti upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u skladu sa propisima EU, kroz uspostavljanje integrisanog sistema za sakupljanje i tretman svih vrsta ambalažnog otpada u Srbiji. Kompanija “Greentech” iz Novog Sada je, članica internacionalne Green grupe i lider u reciklaži PET otpada u Srbiji.
Kompanije Sekopak i Greentech najavljuju niz zanimljivih ekoloških akcija koje će tokom letnje sezone biti organizovane na Štrandu u saradnji sa Zelenilom.

Autor i foto: 021.rs