Početna Gradske teme Na Stražilovu pripremljen sač za 500 ljudi

Na Stražilovu pripremljen sač za 500 ljudi

Sacijada-6-1068x700Prvo takmičenje u pravljenju jela ispod sača održano je u subotu na Stražilovu u Sremskim Karlovcima.Takmičilo se 30 ekipa iz Srbije i regiona, a napravljen je i ogroman sač za koji je potrošeno 140 kg jagnjećeg mesa, 100 kg krompira, 30 kg šargarepe i 20 kg luka.
Prema rečima organizatora Romea Karanovića, ovaj sač nije bio dovoljan za veliki broj ljudi koji su došli na Stražilovo. Za njegovo spremanje bila je zadužena organizacija Been festa iz Temerina, a bilo je porcija za oko 500 ljudi.
– Napravili smo najveći sač na Balkanu, ali to izgleda nije bilo dovoljno. Sledeće godine pravićemo najveći sač na svetu – kaže Karanović za Luftiku.
Predsednik stručnog žirija Dušan Štulić nije krio zadovoljstvo zbog održavanje prve “balkanske sačijade”. – Treba stvoriti navike i ovakve manifestacije održavati. Tu se neguje i struka i gastronomija. Vojvodina je poznata po kotlićima, ali zašto ne bi bila i po ovakvoj manifestaciji – rekao je Štulić.
Inače, sem ekipa iz Srbije, u takmičenju pripremanja jela ispod sača učestvovali su i takmičari iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske i Makedonije.
Mnogi smatraju da je pripremanje hrane ispod sača najzdravije i najukusnije. Najpoznatije jelo koje se priprema na taj način je jagnjetina. Jagnjetina ispod sača ili jagnjetina ispod peke je tradicionalno jelo na Balkanu.
Manifestaciju je podržala Kulinarska federacija Srbije.

Autor: Luftika