Početna Gradske teme Na svečanoj akademiji uručene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja

Na svečanoj akademiji uručene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić uručili su ovogodišnjim dobitnicima gradskih priznanja Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelјu u okviru svečanog programa povodom obeležavanja 23. oktobra – Dana oslobođenja Novog Sada.

Srećan je i ponosan Novi Sad što već 170 godina ima Galeriju Matice srpske, najznačajnijeg čuvara našeg nacionalnog kulturnog nasleđa, što ima dnevni list ”Dnevnik”, najstariju dnevnu novinu u Vojvodini koja 75 godina informiše na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, što ima Dom zdravlјa ”Novi Sad” koji je sa pola veka rada i najstarija zdravstvena ustanova tog tipa u Srbiji, i konačno, što ima lјude poput Gorana Bajšanskog, koji svoju snagu i šampionske titule stavlјaju u službu humanosti – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i čestitato svim Novosađanima Dan oslobođenja od fašizma.

Želim da zajedno istrajemo u nameri da naš Novi Sad stalno napreduje, jer ništa manje ne zaslužuje jedan grad heroj, evropska prestonica kulture i mladih, grad koji je zbog harmonije naših različitosti sinonim za najviše lјudske i civilizacijske vrednosti kao što su, pored ostalog, antifašizam i sloboda – rekao je gradonačelnik Vučević.

Direktor Doma zdravlјa ”Novi Sad” dr Veselin Bojat zahvalio se na Novembarskoj povelјi u ime 10 000 lјudi koji su tokom 50 godina proveli radni vek u Domu zdravlјa, ali i Gradu kao osnivaču na nesebičnoj podršci da se zdravstvena zaštita podigne na viši nivo.

Generalni direktor ”Dnevnik Vojvodina pres-a” Dušan Vlaović kazao je da je Oktobarska nagrada priznanje svima koji su učestvoavali u stvaranju tog lista, počevši od prvog urednika, narodnog heroja Svetozara Markovića – Toze, naglasivši da je ”Dnevnik” opstao zahvalјujući doslednosti koncepciji ozbilјnih novina.

Priznanje koje smo dobili je pokazatelј da sugrađani prepoznaju vrednost u onome što radimo, a sredstva od nagrade usmerićemo na najbolјi način – naglasio je svetski i evropski šampion u savate boksu i humanista Goran Bajšanski povodom dobijanja Novembarske povelјe.

Prema rečima upravnice Galerije Matice srpske Tijane Palkovlјević – Bugarski ovo je veoma uspešna godina za tu ustanovu kojoj je pripala ovogodišnja Oktobarska nagrada.

Održali smo niz važnih svečanosti, završili obnovu fasade zgrade Galerije Matice srpske, obeležili jubilej i u zgradi Tekelijanuma u Budimpešti, a zahvalјujući poklonu kompanije ”Tarket” naša kolekcija uveličana je za 83 umetnička dela. Smatram da smo opravdali poverenje prethodnika i pokazali da je Galerija Matice srpske ponos nacije – kazala je Palkovlјevićeva- Bugarski.

U svečanom programu u Gradskoj kući učestvovali su prvak Drame SNP-a Jugoslav Krajnov, kvartet ”Il belpaese” i prvakinja Opere SNP-a Danijela Jovanović.

Izvor i foto: novisad.rs