Početna Gradske teme Na vakcinacinaciju trećom dozom i bez obaveštenja E-uprave

Na vakcinacinaciju trećom dozom i bez obaveštenja E-uprave

0

Na vakcinalne punktove, uskoro će, prema najavama nadležnih, stići i vakcina proizvođača Moderna. Do tada su građanima na raspolaganju četiri vrsta vakcina, a s obzirom na to da je protokol u vezi sa primanjem buster doze promenjen, na vakcinaciju trećom dozom možete otići i bez obaveštenja E uprave.

Na vakcinalnim punktovima u Novom Sadu, građanima su na raspolaganju sve četiri vrste vakcina. Ukoliko ste imunizovani vakcinom kineskog proizvođača Sinofarm, buster možete primiti najranije 4 meseca nakon druge doze, a za ostale tri vrste vakcina, buster doza se prima nakon najmanje pet meseci. Za građane koji su primili Astra zeneka vakcinu, buster može biti cepivo istog ili bilo kog drugog proizvođača.

Dolaze ljudi i bez poziva, mi ih naravno primamo, vakcinišemo ih, bilo je da treba da dobiju poziv nakon 6 meseci, međutim sada je smanjen period revakcine odnosno buster doze – izjavila je Dragana Stefanović iz Doma zdravlja Novi Sad.

I dalje veće interesovanje vlada za buster dozu, ali je u poslednje vreme primetan i veći odziv građana za primanje prve doze vakcina, kažu u novosadskom domu zdravlja.

Vakcina proizvođača Moderna je pre dva dana stigla u Srbiju, ali je još nema na vakcinalnim punktovima. Kako je najavljeno i ona će uskoro biti u upotrebi i biće peta vrsta vakcine na raspolaganju građanima Srbije.

Izvor: RTV.rs
Foto: Pixabay