Početna Gradske teme Na Veterniku stanovi za izbeglice, ne za azilante

Na Veterniku stanovi za izbeglice, ne za azilante

veternik

Povodom 20. juna, Svetskog dana izbeglica, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je razgovarao sa predstavnicima Koalicije udruženja izbjeglica u Republici Srbiji, na čelu sa predsednikom Miodragom Lintom, o važnim pitanjima za izbegla i prognana lica.
Vučević je nakon sastanka rekao novinarima da je zadovoljan sastankom sa predstavnicima više udruženja izbeglih i raseljenih lica, koja su angažovana na zbrinjavanju onih koji su tokom devedesetih godina morali da izbegnu sa vekovnih ognjišta.

“Ta udruženja neguju i čuvaju tradiciju, običaje i kulturu svog zavičaja, a razgovarali smo o njihovom delovanju na području Novog Sada. Naš grad je primio veliki broj građana sa teritorije bivše Jugoslavije i to otvorenog srca i raširenih ruku i uvek će voditi takvu politiku, protkanu ljubavlju, a ne mržnjom”, rekao je Vučević.

On je izrazio žaljenje što, kako je kazao, pojedinci kroz jeftine političke poteze i dalje zloupotrebljavaju jednu od najosetljivijih tema vezanu za pitanje izbeglog i raseljenog stanovništa, i to u godini kada se obeležava 20 godina od ratnog stradanja na prostoru bivše Jugoslavije, i na taj način pokušavaju da prikupe jeftine političke poene.

“Mi ćemo svakako realizovati projekte koje smo najavili i bićemo veoma anagažovani na tom polju. Uvek ćemo se zalagati za očuvanje naše kulturne raznolikosti jer smatramo da je to naše bogatstvo i da to s ponosom treba da ističemo, a ne da se toga stidimo”, naglasio je Vučević.

Linta: Pokušavano i pre, ali bez razumevanja

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Republici Srbiji Miodrag Linta izrazio je zahvalnost za angažovanost gradonačelnika Novog Sada da Grad Novi Sad konačno obezbedi lokaciju, odnosno plac, za izgradnju 265 stanova za Srbe proterane sa prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“U prethodnih dvadesetak godina smo to pokušavali sa prethodnim gradskim vlastima, ali nismo nailazili na razumevanje. Žao mi je što su pojedinci jednu sjajnu ideju i Odluku Skupštine Novog Sada da se obezbedi lokacija u Veterniku za izgradnju stanova za prognane Srbe, pokušali da ugroze dezinformacijama da se umesto stanova za izbegla i prognana lica grade stanovi sa azilante”, rekao je Linta.

On je dodao da će predstavnici Udruženja izbeglica lično otići na lice mesta u Veternik i komšijama objasniti da to nisu stanovi za azilante već za Srbe prognane sa prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Linta je rekao i da je Vučević tokom sastanka podržao inicijativu da se obezbedi još jedna lokacija, i to u Futogu, za izgradnju oko 250 stanova, što bi ukupno činilo 500 stanova, čime bi, kako je naglasio, “u velikoj meri bilo rešeno ključno pitanje stanovanja prognanih Srba”.

Po njegovim rečima, Grad Novi Sad je pokazao razumevanje da se angažuje u realizaciji drugih programa vezanih za rešavanje stambenog pitanja izbeglica, a to je dodela paketa građevinskog materijala za izbegla lica koja su počela da grade kuće, a koja ne mogu sami da ih završe, kao i dodela montažnih kuća za one koji u posedu imaju placeve.

“Razgovaralo se i o drugim oblicima saradnje, kao što su očuvanje kulturnog identiteta, pre svega kroz intenziviranje saradnje zavičajnih udruženja sa Gradskom upravom za kulturu, koja će u narednom periodu organizovati izložbe i promocije knjiga, te na drugi način pomagati aktivnosti udruženja izbeglih i prognanih”, rekao je Linta.

Autor i foto: Tanjug