Početna Gradske teme Nagrađeni najuspešniji u programu “Za čistije i zelenije škole Vojvodine“

Nagrađeni najuspešniji u programu “Za čistije i zelenije škole Vojvodine“

0

U susret 5. junu, Svetskom Danu zaštite životne sredine, prošle sedmice dodeljene su nagrade najuspešnijima u programu “Za čistije i zelenije škole Vojvodine“.

Pokrajinski sekretarijati za urbanizam i zaštitu životne sredine i za obrazovanje u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine pokrenuli su program pre 13 godina. Broj partnera i učesnika u projektu je s godinama rastao. U ovoj školoskoj godini u programu je učestvovalo 86 vaspitno-obrazovnih ustanova od kojih su najuspešnije nagrađene.

Program je 2009. godine pokrenut u cilju podizanja svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini u vaspitno-obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama na teritoriji Pokrajine. Koordinatorka programa i podsekretarka u resornom pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine Brankica Tabak kaže da je mnogo toga od početka realizacije programa do danas izmenjeno.

“Oni se danas bave organiskim baštama, kompostiraju, selektuju otpad sebi u korist, iznalaze način kako se može zaštiti životna sredina zahvaljujući koordinatorima koji osmišljavaju njihove aktivnosti”. rekla je Tabak.

Prema njenim rečima, ulaganje u ekološku svest najmlađih je naša zajednička obaveza koja proističe i iz Deklaracije o zaštiti životne sredine, koju je usvojila Pokrajinska vlada.

Veliku ulogu u tome imaju vaspitači i nastavnici koji treba da obrazuju i osnažuju najmlađe i đake u ovoj oblasti. Ove godine nagrađeno je ukupno 46 vaspitno – obrazovnih ustanova iz 27 opština u Vojvodini, ali i 7 nastavnika, vaspitača.

Vaspitačica Danijela Miličić Trebaticki učestvuje u programu sa mališanima iz Nadalja od samog početka. Za realizovane aktivnosti 10 puta su nagrađivani.

I nastavnica biologije Ildiko Horvat Babinski je od početka uključena u program, prvo u srednjoj a sada i u osnovnoj školi „Petefi Šandor“ u Senti. Kako kaže, ona, njene kolege i učenici, veoma rado učestvuju u svim aktivnostima na zaštiti životne sredine.

Zbog svojih aktivnosti višenagrađivana je i osnovna škola „Dositej Obradović“ u Novom Sadu. Nastavnica biologije u toj školi, Slađana Sovilj kaže da se trude da obrazuju i razvijaju svest i navike učenika kroz aktivnosti koje će primeniti u svakodnevnim aktivnostima na zaštiti životne sredine i sa velikom radošću oni pristupaju akcijama koje organizuju.

“U programu za „Čistije i zelenije škole“ veoma rado učestvuju i učenici srednje tehničke škole „Mileva Marić“ u Titelu. I oni su za svoje aktivnosti često nagrađivani a ove godine su bili posebno inovativni”, kaže koordinatorka programa Aleksandra Žarković.

“To je bio projekat koji je proglašen najboljim u Pokrajini, “Smart life-smart table”, putem koga su učenici u okviru svoje biznis kompanije razvili proizvod, ekološki održiv od recikliranih materijala gde su spojili preduzetništvo i ekologiju.”

Nagrade za najuspešnije u programu “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ su jednodnevni izleti u zaštićenim područjima u Vojvodini, obilazak Sremskih Karlovaca i seminari za nastavnike koje organizuje Pokret gorana Vojvodine.

Izvor: RTV
Foto: Pokrajinska vlada