Početna Gradske teme Najgora situacija sa ambrozijom u Vojvodini

Najgora situacija sa ambrozijom u Vojvodini

0

Cvetanje ambrozije se ne smiruje i neće još dugo, najavljuje Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Ona objašnjava da je situacija poslednjih dana poprilično loša, a da merenja pokazuju i po 20 puta veće vrednosti od onih graničnih kada ne osećamo nikakve tegobe zbog alergije.

Mitrovićeva kaže da je najgora situacija u Vojvodini, kao i u glavnom gradu gde su izmerene veoma visoke vrednosti polenovih zrna.

– Najgora situacija u našoj mreži merenja je u Vojvodini, a najveće vrednosti ovih dana merimo u Vrbasu. Ako kažemo da je granična vrednost 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, u Vrbasu je 1. septembra izmereno 674. U Beogradu je 31. avgusta izmerena vrednost od 703 polenova zrna. S tim da smo tu imali i pljuskove koji su pročistili vazduh, te su vrednosti opale. Na primer, sad u nedelju je izmereno 120 polenovih zrna. To jeste smanjenje, ali i dalje predstavlja četiri puta veću vrednost od granične i zato je osobama koje su alergične teško – priča Mitrovićeva.

Osobe koje su osetljive na polen ambrozije izložene su skoro 20 dana velikim količinama ovog alergena, dodaje rukovodilac monitoringa alergenog polena u Agenciji. Tako duga izloženost ovom alergenu i u tim količinama “kumulativno deluje na organizam”.

Zabeležena su cvetanja još nekih alergenih biljaka poput koprive, konoplje, štireva i korova. Iako, na primer, kopriva sama po sebi nije jak alergen, u kombinaciji sa ovim vrednostima komplikuje stvari alergičnim osobama, kaže Mitrovićeva.

– Dobra stvar je da ambrozija u ovom trenutku polako završava svoje cvetanje i obično bih rekla da od 15. septembra možemo da očekujemo olakšanje – međutim, ne i ove godine. Kiše koje su očistile vazduh ujedno su zalile vegetativnu masu ambrozije i to je paradoks. Kiša je u jednom trenutku smanjila vrednost alergenih polena, ali je pospešila rast ambrozije. Tako da mislim da olakšanja neće biti pre 20. septembra, osim ako u međuvremenu ne bude kiše koja će dodatno smanjiti vrednosti polena u vazduhu – navodi Mirjana Mitrović.

Izvor: Blic/021
Foto: Ilustracija/Pixabay