Početna Aktuelno “Najlepša bašta Novog Sada“: Rajski vrt prepun zelenila, cveća i ptica u...

“Najlepša bašta Novog Sada“: Rajski vrt prepun zelenila, cveća i ptica u samom jezgru grada

0

Akcija “Najlepša bašta Novog Sada“, koja je prošle godine prvi put uspešno realizovana, nastavlja se i ovog proleća u Novom Sadu.

Medijski pokrovitelji su kompanija Color Media Communications, list “Dnevnik” i Novosadska TV, a od ove godine akcija se organizuje u saradnji i sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

Danas vam predstavljamo dvorište ovogodišnje takmičarke Jelene Ivančević čija bašta se nalazi na Podbari, tačnije u Almaškom kraju Novog Sada.

– Bašta je smeštena u levom krilu dvorišta stare novosadske kuće izgrađene davne 1904. godine od strane mog pradede Gavre Ivančevića. Desni deo predstavlja zajedničko dvorište, odnosno prolaz za sve stanare kuće, koji nažalost nemaju volje ni interesovanja da se ozeleni, ulepša ili renovira, te predstavlja antitezu mom dvorištu – priča Jelena i otkriva nam kakve sve biljke i cveće neguje u svom vrtu:

– U samoj bašti nalaze se višegodišnje i jednogodišnje biljke, odnosno hortenzije, rododendron, ruzmarin, đurdevak (koji sam prenela iz bakine bašte ), zatim najviši, krinovi sa prelepim narandžastim cvetovima, muškatle, tamjanika, bosiljak, karanfili, ljubičica, dalije, kao i puzavice, koje ukrašavaju stari oronuli komšijski bedem – kaže naša današnja sagovornica i dodaje da baštu održava uglavnom ona, ali da joj deca rado pomažu, naročito njena ćerka Isidora kojoj prenosi ljubav prema cveću i lepoti koju nam priroda pruža.

– Zahvaljujući gustim stablima leske u našoj bašti mesta imaju i vrapci, senice, crvendać i po koja gugutka. One nam u jutarnjim časovima dok pijemo kafu u bašti prirede pravi mali koncert. Dolaze da piju vodu i posluže se semenkama koje im ostavimo u bašti. Pravo uživanje je imati malu oazu zelenila ispunjenu prelepim mirisima raznovrsnog cveća i melodijom malih krilatih stanovnika dvorišta u samom jezgru grada – priča Jelena za kraj našeg razgovora.

Bašta je najlepši kutak svakog doma i zato vas pozivamo da pokažete vašu baštu na koju ste tako ponosni, a da pri tome osvojite vredne nagrade (seme, sadnice, saksije i drugo).

Žiri će, kao i prethodne godine, činiti poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija.

Vaše predloge možete slati do 15.06. putem mejl adrese: najlepsabasta@gmail.com, a sve predloge ćemo objaviti u našim medijima (“Dnevnik” – dnevnik.rs, Novosadska TV, nshronika.rsnadlanu.com).

Podsećamo, prošlogodišnja pobednica bila je Elizabeta Carević iz Sremske Kamenice, koja je osvojila vikend-putovanje u Opatiju u hotelu “Grand hotela Adriatic”.

Sponzor akcije je AMS osiguranje.

Foto: Privatna arhiva