Početna Gradske teme Najmodernija tehnologija zalivanja zelenih površina stiže u grad

Najmodernija tehnologija zalivanja zelenih površina stiže u grad

0

Na teritoriji Novog Sada u prethodne dve godine konstatovano je značajno sušenje stabala. Nakon sprovedenih analiza, zaključeno je da je primarni uzrok sušenja deficit padavina i kumulativno dejstvo suše.

Uslovi urbane sredine predstavljaju neprirodno okruženje za pravilan rast i razvoj stabala, posebno nepovoljan faktor je nepravilan raspored i količina padavina koje drveće dobija u gradskim uslovima.

Jelena Prica, iz Gradskog zelenila, kaže da se negativan efekat može ublažiti izgradnjom zalivnih sistema, koji omogućavaju biljkama dovoljnu količinu i pravilan raspored vlage tokom celokupne vegetacije.

– Izgradnjom zalivnih sistema omogućiće se opstanak ugroženih zelenih površina, koje imaju izuzetno značajnu ulogu u sistemu urbanog zelenila u Gradu Novom Sadu, te kao takve značajno utiču na kvalitet životne sredine i uslove života građana Grada Novog Sada – rekla je Prica.

Ove godine će biti izgrađena tri zalivna sistema i to u Futoškom parku, Limanskom parku, kao i na delu Bulevaru Evrope (deo od Futoške ulice do kružne raskrsnice na Limanu) u Novom Sadu.

Za navodnjavanje travnatih površina biće ugrađen POP-UP sistem, a na površinama sa cvećem i žbunjem će se montirati sistem KAP PO KAP. Takođe, u okviru ovih radova biće izgrađeni sistemi navodnjavanja korena stabala sa najmodernijom tehnologijom navodnjavanja koja čak i u najzbijenijim zemljištima dovodi vodu, kiseonik i hranljive materije direktno u zonu korenovog sistema, što je posebno značajno za navodnjavanje reprezentativnih stabala u Futoškom parku.

Izvor: Nsuzivo.rs
Foto: Pixabay