Početna Gradske teme Najveće interesovanje maturanata za gimnazije i medicinske škole, najmanje za stručne

Najveće interesovanje maturanata za gimnazije i medicinske škole, najmanje za stručne

0

Objavljen je konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole. U Vojvođanskim školama ove godine ima mesta za više od 19 hiljada učenika, dok osnovnu školu završava tri hiljada đaka manje. Standardno, i ove godine najveće interesovanje vlada za gimnazije i medicinske škole, a najmanje za trogodišnje, stručne škole.

Ove godine na trogodišnjim smerovima ima 4.440 mesta, ali je za te smerove interesovanje i dalje malo. Rukovaoci građevinskim mašinama, zidari, tesari, iako su i dalje deficitarna zanimanja, retko kome su prvi izbor.

Ne očekuju u Medicinskoj školi u Novom Sadu manje interesovanje ni ove godine. Kao i ranije, mesta ima za 390 učenika, u ukupno 9 smerova.

Iako je većina budućih srednjoškolaca odluku već donela, ima i onih koji se još dvoume. U tome im dosta pomaže program profesionalne orijentacije, koji se već 10 godina organizuje za učenike 7. i 8. razreda u svim osnovnim školama. Tokom programa, oni odlaze na sajmove, u škole, firme, učestvuju u radionicama i susreću se sa ekspertima iz različitih oblasti.

Za one najneodlučnije ima još malo vremena. Svršeni osmaci završni ispit polažu 27, 28. i 29. juna, a prijemni ispit za upis u specijalizovane srednje škole biće od 13. do 22. maja.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay