Početna Gradske teme Nakon što je gradonačelnik najavio moguću smenu direktora “Čistoće”, počelo vanredno odnošenje...

Nakon što je gradonačelnik najavio moguću smenu direktora “Čistoće”, počelo vanredno odnošenje smeća

0

Ekipe JKP “Čistoća” vanredno će odnositi smeće, danas i sutra, iz Futoga, Adica, Klise, Telepa i Kisača.

U ovom preduzeću navode da će biti uklonjeno svo preostalo kućno smeće koje iz tehničkih razloga nije odnešeno iz pojedinih delova grada i prigradskih naselja sa individualnim tipom stanovanja.

Danas, tokom popodneva i večeri, smeće će biti odneto iz Futoga, sa Adica, Klise i Telepa, a sutra iz Kisača.

– Budući da je u proteklih nekoliko dana, iz opravdanih tehničkih razloga, bilo kašnjenja u programu odnošenja kućnog smeća, izvinjavamo se našim sugrađanima i zahvaljujemo se na razumevanju – navode u JKP „Čistoća“.

Podsetimo, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je danas najavio moguću smenu direktora „Čistoće“ zbog neredovnog odnošenja smeća. Naime, stanovnici gradskih i prigradskih naselja žalili su se da kamioni „Čistoće“ dolaze ređe po smeće. Kako navode, kontejnere u pojedinim delovima grada prazne svakog drugog dana, umesto svakodnevno kako je to bilo do skoro. Takođe, kante u pojedinim prigradskim naseljima prazne svake druge nedelje, umesto svake sedmice, a kabasti otpad gotovo da i ne nose. Svo to smeće se gomila, smrdi i stvaraju se pogodna mesta za razvoj bolesti.

Gradonačelnik kaže da je i sam primetio da postoji problem, te da je njegov zamenik Milan Đurić imao sastanak sa direktorom „Čistoće“ i ljudima iz komunalne službe.

– Iskazali smo naše ozbiljno nezadovoljstvo i da vam kažem – politički nismo isključili mogućnost da neće doći do promena u „Čistoći“ ako se oni ne uozbilje, konsoliduju i ne stabilizuju. Može da se naljuti i još jedan koalicioni partner ili ko god, prosto ne može takvo stanje da se trpi. Mi smo slušali razna obrazloženja – te bio je Exit, te godišnji odmori, sve ja to mogu da razumem, ali očigledno smo imali nedostatak terenskog rada i to smo videli mi kao građani i ja kad putujem. Možda je nepristojno da vam kažem koliko ja šaljem poruka „Čistoći“ s mog telefona, a i „Zelenilu“ takođe – kazao je Vučević za 021.rs.

On je doveo u pitanje i rad resornih inspekcija i gradskih uprava, a javno poručio članu gradskog veća za komunalne poslove Zdravku Jelušiću da „ne može inspekcija da se abolira samo zbog toga što su uputili neki nalog ili napravili zapisnik, već moraju da isprate šta se posle desilo s tim“.

– Nama je sve veći problem da nađemo radnike u tim komunalnim sektorima. Koliko znate ljudi koji bi hteli da rade u „Čistoći“ i odnose smeće ili da kose travu i održavaju zelene površine? Niko javno neće ni priznati da postoji stav da jedna kategorija stanovništva ili etnička grupa treba da se bavi tim poslovima, a mi smo svi fini i gospoda – a želimo čist grad. Neću da prećutim da imamo i disbalans zaposlenih, gde imate nepotrebno veliku administraciju u odnosu na broj izvršilaca osnovne komunalne delatnosti, jer oni koji se zaposle vrlo brzo gledaju da se prekvalifikuju, dokvalifikuju, napreduju ili izmenama sistematizacije da odu u kancelarije – kaže gradonačelnik.

On je dodao da ne postoji opravdanje za Čistoću, te da ga, kao gradonačelnika, posebno iritira to ćutanje.

Izvor: 021.rs
Foto: JKP Čistoća / Facebook