Početna Gradske teme Nastaviće se izgradnja biciklističke staze Novi Sad – Begeč

Nastaviće se izgradnja biciklističke staze Novi Sad – Begeč

Biciklistička staza Novi Sad – Begeč pripada jednom od tri koridora koji prolaze kroz Srbiju, EuroVelo 6, od Atlantika do Crnog mora.

Reč je o projekatu Evropske biciklističke federacije, kojim se razvija 14 međunarodnih koridora u mrežu koja pokriva čitav kontinent, objasnili su u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Taj koridor, koji predstavlja jednu od najpopularnijih evropskih ruta, ima početak na obalama Atlantskog okeana u Francuskoj, a zatim prolazi kroz Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku, Bugarsku i završava se u Rumuniji, na obalama Crnog mora.

Deonica Novi Sad – Begeč manjim delom vodi kroz urbanu zonu, dok ostatak trase, dužine od oko 23 kilometra, vodi po kruni odbrambenog nasipa uz Dunav. Za tehničku dokumentaciju i izgradnju trase, u prethodnom periodu uloženo je oko 96 miliona dinara, s PDV-om.

Tokom 2017. godine završena je prva faza, odnosno izgrađeno je 1.727 metara staze, od Dunavske ulice u Futogu do izlaska iz tog naselja ka Begeču. Vrednost te investicije je 20,8 miliona dinara, a novac je obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, putem konkursa za dodelu subvencija i donacija namenjenih za razvoj turizma.

U drugoj fazi, tokom 2019. godine, izgrađen je deo od izlaska iz Futoga do Obalske ulice u Begeču, dužine 4.548 metara, a uloženo je 69 miliona dinara, koje su obezbedili Grad Novi Sad i Republika, odnosno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Prvih šest kilometara i 275 metara trase od Begeča ka Novom Sadu, spojilo je Begeč i Futog.

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije najavljuju da će gradnja staze biti nastavljena u narednom periodu, a prošle godine je završena projektna dokumentacija za deonicu od Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu do Dunavske ulice u Futogu, što je koštalo 1,8 milion dinara. Konačna destinacija te deonice je u Šekspirovoj ulici na Limanu, kada će ta ulica praktično biti spojena s Begečom, te na taj način završen deo koridora koji prolazi kroz naš grad.

Ove godine je planirana i rekonstrukcija pešačkih i biciklističkih staza u Futoškoj ulici i na Futoškom putu, odnosno deo staza od Hajduk Veljkove ulice do Bulevara Evrope, a za to je predviđeno 111,5 miliona dinara iz gradske kase.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pixabay