Početna Gradske teme Nastavlja se akcija “10 hiljada stabala za Novi Sad”

Nastavlja se akcija “10 hiljada stabala za Novi Sad”

0

Povećanje broja stanovnika i automobila, odnosno širenje grada, uticalo je i na porast zagađenja vazduha u Novom Sadu. Kao jedno od rešenja za taj problem, prošle godine započeta je akcija “10 hiljada stabala za Novi Sad”, koja će i narednih meseci biti nastavljena na više lokacija u gradu.

Prošlogodišnja akcija, u toku koje je posađeno više od 6.000 stabala, biće nastavljena u septembru i oktobru.

Najveći broj sadnica ovog puta biće usmeren na stvaranje vetrozaštitnog pojasa kod Budisave, a one će krasiti i deo Bulevara oslobođenja, ulicu Bate Brkića i Univerzitetski kamp. Takođe, u planu je izrada geoinformacionog sistema za katastar zelenih površina.

“To je prvi korak u izradi katastra zelenih površina, gde će se uraditi prvo orto-foto snimci generalnog plana grada Novog Sada sa prigradskim naseljima, zatim će se odrediti atributi koji će se definisati, znači svako stablo će imati neki svoj matični broj, unosiće se podaci svih tih stabala i kad se sve to završi, imaćemo jedan sistem, katastar zelenila, koji će pomagati u daljem planiranju i izvođenju radova u vezi sa ozelenjavanjem u gradu našem”, saopštila je Jelena Moravski, Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

Ozelenjavanju u gradskoj sredini, prethodi procena uslova za sadnju i rast određenih biljaka, a jedno od rešenja za smanjenje zagađenja u gradu je pronalaženje alternativnih načina prevoza. Takođe, Gradsko veće preporučilo je svim institucijama i preduzećima da u planiranju javnih nabavki, odnosno vozila i radnih mašina, daju prednost vozilima koja manje zagađuju životnu sredinu, navode u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay