Početna Gradske teme Nastavlja se obnova zgrada u podgrađu tvrđave

Nastavlja se obnova zgrada u podgrađu tvrđave

 

S prvim lepim danima u ovoj godini živnula je i obnova fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, a nezavisno od toga pokrenute su i javne nabavke za izbor izvođača koji treba da nastavi taj zahtevni posao na preostalim objektima.

Iiz prve grupe objekata obuhvaćenih sanacijom fasada završene su zgrade na Trgu vladike Nikolaja 1 i 3, u Beogradskoj 2, 4 i 8. Kuća u Lisinskog 2, iz te prve faze započete u maju 2017. godine, još nije završena zbog gnezda lastavica. Drugom fazom bilo je obuhvaćeno pet objekata, od kojih su fasade uređene u Beogradskoj 1, 3, 5 i 7. Još uvek se radi na fasadama u Beogradskoj 9 i 11 jer tvore ugao s Ulicom Lisinskog, u kojoj se rekonstruiše infrastruktura, popločavaju pešačke i kolske zone, pa skele predstavljaju smetnju.

– Isti je slučaj i s Beogradskom 19 jer je na uglu s Ulicom Vladimira Nazora, u kojoj su takođe rekonstruiše infrastruktura – kaže Siniša Jokić, direktora gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i dodaje da su gotove fasade u Beogradskoj 13, 15 i 17.

– Završene su i one u Lisinskog 1 i Štrosmajerovoj 1. Radovi su u toku u Štrosmajerovoj 7, 9, 12 i 18, kao i u Nazorovoj 1, za šta su još u novembru potpisani ugovori, ali se zbog zime nije moglo pristupiti poslu. Do zastoja je došlo kod obnove fasada u Ulici prote Mihaldžića 14, te u Beogradskoj 23 i 25 zbog žalbi na javnu nabavku.

Sanacija krovova na zgradama u Gradiću, koji su nazvani petom fasadom, definisana je kao posebna faza. Po Jokićevim rečima, ima ih 20 i za to su ugovori sklopljeni u decembru. Na nekima su nakon pauze zbog zime radovi sada nastavljeni. Kako je u međuvremenu od početka radova u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, posao proširen i na fasade u centru Novog Sada, u završnoj fazi je uređenje lica “Pepeljuge”, zgrade na Trgu slobode 4. Za nju je oglas za izbor izvođača raspisan kad i za još četiri objekta, ali se za njihovu obnovu niko nije prijavio.

– Tokom posla u Gradiću nailazili smo na različite smetnje – napominje Jokić.

– Bivali smo primorani na to da zbog visokih temperatura prekidamo radove jer se oni iznad 35 stepeni Celzijusovih i ispod 5 nisu mogli obavljati. Do prekida radova dolazilo je i zbog lastavičjih gnezda, koja, po nalogu Zavoda za zaštitu prirode, nismo smeli da diramo dok u njima ima jaja i ptića, pošto su lastavice zaštićena vrsta ptica. Najveći problem nam predstavlja obnova stolarije zbog nedostatka stručne radne snage. Suočeni s tim, borimo se da maksimalno ispoštujemo Zakon o zaštiti kulturnih dobara i uslove koji se postavljaju prilikom takvih zahvata i održimo kvalitet radova koliko možemo. Nevolja je u tome što manje firme koje imaju zanatlije, ne mogu zbog bankarskih garanicija i referenci da se prijave na konkurs, a veći izvođači ne raspolažu takvom radnom snagom.

Po rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika Novog Sada, za ovu godinu u gradskom budžetu izdvojeno je nešto više od 55 miliona dinara za deset objekata. Reč je zgradama za čiju obnovu je lane raspisan konkurs, ali se niko od izvođača nije prijavio pa je postupak javne nabavke ponovljen. U pitanju su krovovi sedam objekata u podgrađu Tvrđave i tri u centru Novog Sada. To su zgrade u Beogradskoj 3, 11 i 15, Štrosmajerovoj 14 i 15, na Trgu vladike Nikolaja 1 i 3, te kuća Mileve Marić Ajnštajn, i one u Dunavskoj 27 i Zmaj Jovinoj 28.

Tokom ove godine, napominje Jokić, biće gotovi svi civilni objekti u Gradiću. Za Vladičanski dvor gradska i pokrajinska vlast obezbedile su 31 milion dinara, pa se očekuje uređenje fasade i tog reprezentativnog zdanja u centru grada.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/ThinkstockPhotos