Početna Gradske teme Naučno-istraživački tim Medicinskog fakulteta u Novom Sadu počinje studiju o uzrocima postkovid...

Naučno-istraživački tim Medicinskog fakulteta u Novom Sadu počinje studiju o uzrocima postkovid simptoma

0

Iako je epidemijska situacija u zemlji povoljnija, koronavirusu, sudeći prema prognozama lekara, još dugo nećemo videti leđa. Toga su, pre svega, svesni svi oni koji se i 12 nedelja nakon preležane infekcije suočavaju sa tzv. long kovid sindromom. Upravo njih pozivaju iz naučno-istraživačkog tima Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, da se prijave da učestvuju u studiji, koja će se baviti ispitivanjem uzroka postkovid simptoma, ali i otklanjanja njenih posledica.

Gubitak čula ukusa i mirisa, opadanje kose, gušenje, hronični umor, problem sa pamćenjem – samo su neki od simptoma sa kojima se bore pacijenti koji su preležali kovid. Šta su „dugi kovid“ simptomi, ali i kako se od njih oporaviti, pokazaće rezultati studije naučno-istraživačkog tima Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Dr Andrea Zubnar sa Medicinskog fakulteta iz Novog Sada navodi – U svojoj bliskoj okolini među našim prijateljima i poznanicima smo videli osobe koje nakon preležane infekcije imaju ozbiljne zdravstvene probleme, i zbog toga smo mi smatrali da je ovo naučno istraživanje, koje će pomoći ne samo kroz tu fitoterapiju, da pokušamo da im pomognemo, nego ćemo proći i opsežniju dijagnostiku i na taj način možda i naći pravi uzrok tog njihovog stanja –

Za istraživanje se mogu prijaviti osobe od 25 do 60 godina, koje se i 12 nedelja nakon infekcije ne osećaju dobro, trajaće dva meseca i odvijaće se u 4 faze. U prvoj će ispitanici proći opšti pregled i laboratorijsku dijagnostiku. Druga faza podrazumeva neinvazivne dijagnostičke procedure i specijalističke preglede. U trećoj će dobiti suplementaciju biljnim preparatom od zlatnog korena, a studija će se završiti drugom kontrolnom dijagnostikom. Članovi naučnog tima napominju da u istraživanju ne mogu da učestvuju osobe koje imaju hronične i druge bolesti. – Za koje je odavno poznato da daju neke slične simptome poput simptoma kovid sindroma, kao što su recimo određene kardiovaskularne, hematološke bolesti, recimo najpoznatija je anemija, koja svakako mora da dovodi do osećaja umora, brzog zamaranja, lupanja, preskakanja srca – kaže dr David Ivanov sa Medicinskog fakulteta iz Novog Sada.

Projekat naučnog tima Medicinskog fakulteta, koji je prvi takav u našoj zemlji, finansira Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, a počeće sledeće nedelje u Novom Sadu. Svi zainteresovani građani mogu da se prijave na brojeve telefona 064 37 19 478 i 063 18 54 796 .

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay