Početna Gradske teme Nedelja slovačkog jezika i kulture na Štrandu

Nedelja slovačkog jezika i kulture na Štrandu

0

DCS_1933_resize

Šesta nedelja manifestacije Pod krošnjama na Štrandu počinje u ponedeljak, 15. avgusta i posvećena je učenju slovačkog jezika i kulture.

Slovački jezik je jedan od šest službenih jezika koji se koriste u Vojvodini.
Slovačku zajednicu čini 52.750 građana koji imaju tradiciju informisanja na slovačkom jeziku preko 150 godina. Najuticajniji štampanii medij slovačke zajednice je Hlas l’udu (Glas naroda).

Svakoga dana od ponedeljka do petka u Biblioteci na Štrandu održavaju se radionice za decu uzrasta od 5-12 godina u terminu od 19-20 časova.

DCS_1927_resize

Sa kvizom u subotu, 20. avgusta od 18 časova zvanično se završava ovogodišnje izdanje programa koji u fokusu ima promociju medija na jezicima manjina, jezike i kulturu manjinskih zajednica kao i vrednosti Olimpizma kao civilizacijskog pokreta.

Olimpijske igre su u toku i prilika je da se podsetimo definicije Olimpizma iz pera Pjera de Kubertena, čoveka koji je prepoznao značaj Olimpizma kao pokreta i omogućio nam da ga imamo kao deo naših života.

“Olimpizam je životna filozofija harmonizovanih kvaliteta tela, namere i mišljenja. Spajanjem sporta sa kulturom i obrazovanjem, Olimpizam nastoji da kreira način života baziran na radosti u naporu, obrazovnoj vrednosti dobrog primera i poštovanju fundamentalnih etičkih principa.”

DCS_1913a_resize

Organizatori: Biblioteka grada Novog Sada, Heror Media Pont i Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija.

Pokrovitelj manifestacije Pod krošnjama na Štrandu je Grad Novi Sad.

Sponzori su kompanije Coca Cola i Strauss Adriatic.

Izvor: Heror Media Pont
Foto: Dávid Csilla