Početna Gradske teme Neformalna grupa entuzijasta pokrenula inicijativu da Stefan Velja dobije Novembarsku povelju

Neformalna grupa entuzijasta pokrenula inicijativu da Stefan Velja dobije Novembarsku povelju

0

stefan_velja

Neformalna grupa entuzijasta iz Novog Sada, okupljena na facebook stranici “2 minuta tišine”, pokrenula je inicijativu da mladi novosadski naučnik, 16-godišnji Stefan Velja dobije “Novosadsku povelju”.
Mladi novosadski matematičar je na Svetskoj naučnoj juniorskoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici osvojio bronzanu medalju.

“Mali je ovo prostor da bi naveli sve razloge zbog kojih je ovaj golobradi mladić zaslužio da dobije ovo priznanje. Tek što je završio osnovnu školu i upisao gimnaziju, već je mogao da radi kao profesor engleskog jezika jer je diplomu za ovo zvanje stekao sa 14 godina. Kao gimnazijalac učestvuje na brojnim takmičenjima u zemlji i svetu sa kojih se, kao po pravilu, vraćao sa nagradama i priznanjima. Na prestižnoj Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Južnoj Africi takođe se okitio medaljom. Prošle godine je osvojio drugo mesto na “Majkrosoftovom” međunarodnom takmičenju u programiranju “Bubble Cup”, a onda se, kako sam kaže “onako usput” posvetio rešavanju problema koje imaju osobe sa trombom. Iako, nikada nije imao dodirnih tačaka s medicinom, očeva bolest je bila dovoljan motiv za Stefana. Pripremajući se za naučni kamp u Helsinkiju koji je bio posvećen zdravstvu, ovaj neverovatni mladić je počeo da razmišlja o očevoj bolesti.

Roditelji su mu pomogli da stupi u kontakt s lekarima specijalistima, krenuo je da izučava ljudski organizam i osmišljava kako pobediti tromb. Tromboza je, inače, tvrde stručnjaci, najčešći uzrok smrtnosti u razvijenom svetu. Za kratko vreme Stefan uspeva da osmisli uređaj, kako ga zove, koji će zaustaviti tromb. Nakon ovog pronalaska, ceo svet upoznaje našeg mladog naučnika. Njegov izum izaziva najveću pažnju na Svetskom salonu pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija “Eureka 2014” u Briselu i za patent “Naprava za hvatanje i razbijanje tromba”, takozvani tromb gard dobija Zlatnu medalju iz oblasti medicine i ujedno postaje najmlađi dobitnik ove nagrade. Za ovaj pronalazak dobija Orden prvog reda Kraljevine Belgije i zvanje viteza. Nakon toga su usledile nagrade rumunskog ministarstva za razvoj i inovacije kao i zlatna plaketa Instituta za inovacije iz Moskve, nagrada “Kapetan Miša Anastasijević” za najbolje inovacije i kreativnost, a početkom ove godine, dobio je i Svetosavsku nagradu”, stoji u obrazloženju ekipe iz “2 minuta tišine”.

Sve ovo je, smatraju oni, i više nego dovoljan razlog da Stefan dobije Novembarsku povelju. “No, ako se uzme u obzir u kakvom stanju se nalazi naša država, koliko je urušen sistem vrednosti, koliko je nasilja među njegovim vršnjacima i ko su im uzori, želimo da ovim činom pokažete da je kul biti pametan. Da je in biti mlad, a skroman i uspešan, i da se u žižu javnosti ne mora dospevati samo skandalima. Dodeljivanjem Novembarske povelje Stefanu Velji pokazaćete da ste za mladost, da ste za budućnost, da ste za pobednike. A Stefan Velja to jeste. Ne morate biti vitezovi, a ne morate ni rešavati zagonetku. Stefan Velja je to već uradio”.

Autor i foto: 021.rs