Početna Gradske teme Nema odlaganja operacija na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine

Nema odlaganja operacija na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine

Umeren način života to je ono što prija srcu i krvnim sudovima, kažu kardiolozi, naročito u danima kao što je ovaj sa visokom dnevnom temperaturom. Za lekare na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine nema predaha ni u letnjim mesecima. Većina srčanih bolesnika koji dođu u njihovu ustanovu je urgentna, pa iako je epidemija Kovida-19, nema odlaganja operacija.

Nagle promene vremena najpogubnije su za srčane bolesnike, kažu kardiolozi. To, međutim, ne znači da ima manje pacijenata sa srčanim tegobama, kada je dnevna temperatura ujednačena, kaže kardiolog Milovan Petrović sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

“Dok je bilo stabilno toplo imali smo manje pacijenata sa srčanim udarom, ali pacijenti sa drugom patologijom bolesti kardiovaskularnog sistema dolaze u većem obimu kad su ovako visoke temperature. Pacijenti sa srčanom slabošću, poremećaju srčanog ritma.”

Brži tempo života poslednjih godina uticao je na povećanje broja pacijenata mlađe životne dobi koji dožive srčani udar, kaže Petrović, dodajući da je, u toj situaciji presudna brza reakcija i prepoznavanje simptoma.

“To je jak bol u grudima sa preznojavanjem koji traje od jednog do pola sata, sa širenjem u levu ruku, donju vilicu, može nekad biti praćen i mučninom i povraćanjem, u manjem procentu može da se javi osećaj gušenja. Kad se osete takve tegobe ne treba čekati, ne treba gubiti vreme jer vreme je mišić u kardiologiji, pogotovo u lečenju akutnog infarkta.”

Iako Institut nije primarno uključen u sistem kovid-bolnica preduzete su sve preventivne epidemiološke mere i svaki pacijent se tretira kao potencijalno zaražen.

“Imali smo nekoliko takvih pacijenata kod kojih smo konstatovali kovid 19 infekciju. Tokom jula meseca smo 5 je takvih pacijenata bilo koje smo urgentno kardiološki zbrinuli i dalje ih premestili u KCV u njihove kovid bolnice na dalji tretman kovid 19 infekcije.”

Petrović dodaje da Institut ima odličnu saradnju sa KCV, kao i da deo njihovih lekara i medicinskih sestara učestvuje u radu te ustanove u svakodnevnoj borbi sa koronavirusom.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay