Početna Gradske teme Nema zainteresovanih za izgradnju dečijih igrališta i terena u Novom Sadu

Nema zainteresovanih za izgradnju dečijih igrališta i terena u Novom Sadu

0

Iako u Novom Sadu postoji izražena potreba za više dečijih igrališta i rekreacionih površina, nadležni već u dva navrata ne uspevaju da pronađu zainteresovanu firmu da ova igrališta postavi.

Ove godine je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije dva puta obustavljala javne nabavke za ugradnju opreme i podloge za igrališta i teretane na otvorenom – prvi put se javila samo jedna firma i nije ponudila prihvatljive uslove, dok je drugi put, pre tri dana, ponovo obustavljena ova nabavka jer se niko nije javio na tender.

U oba postupka je konkursna dokumentacija menjana čak tri puta, mahom na sugestiju i zamerku zainteresovanih firmi. Predviđeno je postavljanje kombinovanih rekvizita za najmlađe, klackalice, ljuljaške i njihalice jer su nadležni, kažu, primetili da postoji veliko interesovanje Novosađana.

„Nakon izvršene analize terena u vezi sa brojnim prispelim zahtevima za izgradnju dečijih igrališta i rekreacionih površina sa različitih mikro lokacija u gradu, izvršen je odabir prioritetnih lokacija po kriterijumu stepena potreba i brojnosti dece. Igrališta će se nalaziti na atraktivnim lokacijama u gradu, tamo gde u blizini nema sličnih sadržaja za igru dece, zatim u dvorištima tzv. Urbanih džepova – prostora sa novoprojektovanom funkcijom. Time bi omogućili sigurnije i masovnije korišćenje dečijih igrališta i rekreacionih površina od strane svih građana Novog Sada, a posebno mladih. Na taj način bi napravili još jedan korak u realizaciji dugoročnog cilja koji podrazumeva vraćanje stanovnika Novog Sada na sportske terene i povećanje sportskih aktivnosti svih građana. Svojim dimenzijama dečija igrališta su prilagođena prostoru funkcionalno, sa definisanim zonama bezbednosti sprava. Igrališta se izvode na odgovarajućoj konstruktivnoj podlozi, sa završnom ogradom od tartan ploča za teretane na otvorenom“, navodi se u konkursnoj dokumentaciji Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Prvi pokušaj pronalaska zainteresovane firme vredan oko 38 miliona dinara bez PDV-a nije uspeo jer je jedina prispela ponuda bila manjkava, te je postupak obustavljen 21. februara. Mesec dana kasnije gradska uprava pokušala je opet, ali do danas nije dobila ni jednu ponudu i postupak je obustavljen.

U obaveštenju o obustavi, resorna uprava napominje da će ponovo pokušati da pronađe zainteresovanu firmu u toku godine, s obzirom na to da je ova javna nabavka planirana za 2020. godinu.

Dok ova uprava ne uspeva da pronađe firmu koja će da izgradi nova igrališta Gradska uprava za komunalne poslove dve godine zaredom uspeva da sličan posao – održavanje dečijih igrališta i sportskih terena, dodeli istoj firmi, a koja je registrovana za prodaju suplemenata.

Kompanija „D Sport System“ tako je u martu ove godine ponovo dobila posao popravki na postojećim igralištima i terenima, vredan 16,6 miliona dinara bez PDV, a zahvaljujući ispravnoj i prihvaćenoj ponudi od 16,4 miliona dinara bez PDV.

Autor: Milica Ćirić
Foto: Pixabay