Početna Gradske teme Neosvetljenim biciklistima deljena oprema i opomene

Neosvetljenim biciklistima deljena oprema i opomene

nsbi_akcija1

Više od 300 kompleta svetala i 200 kompleta katadioptera podeljeno je u okviru četiri periodične ulične akcije “Biciklom noću” u Novom Sadu, građanima koji su vozili bicikl bez obavezne opreme ili ne koristeći je.

Akcije provere ispravnosti svetala na biciklima i montiranja ispravnih svetala i katadioptera sprovedene su na Bulevaru oslobođenja, Bulevaru Evrope, Sentandrejskom putu i na Kritičnoj masi u Limanskom parku, a u organizaciji Novosadske biciklističke inicijative i saobraćajne policije. Uz svetlo, od volontera je došla i molba: “Kupite sebi svetlo, učinite dobro delo i primljeno delite dalje nekome ko ga nema, uz istu molbu.” Od policije je biciklistima sa neispravnim svetlima došla i opomena: “Jeftinije je nabaviti svetla za 300, nego dobiti uplatnicu za 3.000 dinara.”

U NSBI napominju da je najdinamičnija akcija zabeležena na uglu Maksima Gorkog i Bulevara oslobođenja, gde je za svega pola sata podeljeno oko 120 svetala. Takođe, najviše biciklista pokušavalo je da izbegne patrole na Sentandrejskom putu, a najmlađa biciklistkinja bez svetla zatečena je na Bulevaru Evrope. Najviše interesovanja za kampanju pokazali su stariji Novosađani, a najveći deo volontera u kampanji činili su učenici i učenice Saobraćajne škole “Pinki”.

Kampanja je, inače, započeta edukacijom o ulozi biciklista u saobraćajnoj politici i AIDA konceptu dizajniranja promotivnih materijala. Motivacioni posteri koje su volonteri kreirali uskoro će biti izloženi na izlozima biciklističkih radnji i servisa, a video će biti okačen na društvene mreže.

Prema istraživanju NSBI iz oktobra 2012. godine, čak 75 odsto novosadskih biciklista nije pravilno osvetljeno.

– Kampanja “Biciklom noću” predstavlja odgovor biciklista na ovaj problem. Biciklistička udruženja iz Srbije među kojima i Novosadska biciklistička inicijativa, do sada su se u više navrata oštro usprotivila uvođenju obaveze korišćenja svetloodbojnih prsluka. Udruženja insistiraju da se umesto toga radi na povećanju osvetljenosti bicikla i korišćenju katadioptera na biciklu – poručuju u NSBI.

Izvor: 021
Foto: NSBI