Početna Gradske teme Nešto drugačije: Tango veče u Novom Sadu

Nešto drugačije: Tango veče u Novom Sadu

Vz66CPCyqoPTyXcS

Kulturni centar Novog Sada i udruženje “Todo tango” održali su u subotu u prostorijama KCNS-a tango veče koje je posetilo više od pedesetak građana. Sloganom „Tangom protiv šunda i kiča“ organizatori su želeli da pokažu da izlasci mogu izgledati potpuno drugačije od onog na šta se uglavnom naviklo na ovim prostorima.

Na početku druženja Novosađani su saznali da je argentinski tango nastao krajem XIX. veka u siromašnim četvrtima Buenos Ajresa i da se radi o plesu koji se igra srcem i koji pripada svima. Tango je intimna stvar dvoje ljudi gde je dovoljno da se zagrlite i krećete. Prisutni su pozvani da u prostoriji nađu osobu suprotnog pola i da zaplešu sa njom.

Ana Despotović godinama je igrala latinoameričke plesove, nakon što je sa svojim plesnim partnerom Dejanom Lukićem otkrila tango udruženje u Beogradu, odlučili su da ovu igru dovedu u Novi Sad. Tako je 2007. godine u glavnom gradu Vojvodine nastalo udruženje “Todo tango” što u prevodu znači “Tango je sve”. Od tada je kroz tango školu prošlo 500 ljudi.

– Ovaj ples nema striktna pravila, ne uči se ni koreografija ni koraci, već neverbalna komunikacija između partnera, važno je da osete jedno drugo. Zato je teško početi, jer pleše se prema osećaju. Muškarac je taj koji vodi igru, a žena ga prati. Treba strpljenja i više meseci aktivnog vežbanja da bi se savladao tango – smatraju Ana i Dejan.

U međuvremenu Ana je tangom zarazila i svog supruga Borislava Despotovića i od tada zajedno idu na plesne večeri ovog udruženja.

– Nisam imao neka posebna očekivanja, ali mi se odmah svidelo, nekako odgovara mom mentalitetu. Muzika koja se trenutno čuje nastala je pre 70 godina i uz nju se najlepše pleše. Vremenom se opustiš, uživaš u zvucima, ne brineš da li te neko gleda, zagrliš se sa svojim partnerom i odigrate fenomenalno. Posle toga rastaneš se sa devojkom sa kojom si igrao a ni ne znaš kako se zove, to je zaista neverovatan osećaj. Ćutiš i plešeš, uživaš. Važno je samo da budeš raznovrstan tokom plesanja, da iznenadiš lepši pol, da joj ne dosadiš – kaže Borislav.

Milana Malenić je zavolela tango pre šest godina. Tražila je promenu nakon što je  dala otkaz na radnom mestu gde nije bila cenjena.

– Kao dete puno sam plesala i želja mi je bila da se vratim tom svetu. Čula sam za „Todo tango“ i učlanila sam se. Tango mi se odmah svideo jer može da bude i strastven i nežan, zavisi od muzike, partnera i od emotivnog stanja. Meni najviše prija zagrljaj – iskrena je Milana.

Ova Novosađanka kaže da su se neki članovi upoznali i zaljubili u ovom udruženju, čak su se i venčali i dobili decu.

Da tango nikoga ne ostavlja ravnodušnim smatra i Viola Nešković koja je pre dve godine bez ikakvog plesnog iskustva počela da pleše. Porodica se šalila što počinje da igra u tridesetoj godini, ali ona smatra da se radi o “seksualnom plesu” sa kojim je bolje početi kada je čovek malo zreliji, jer tango je pun strasti.

– Puno sam naučila o odnosu muškaraca i žena dok sam savladavala tango. Shvatila sam da i jaka žena može zatvoriti oči kako bi se prepustila muškarcu čija je obaveza da je pazi i vodi kroz ples, a njena uloga je da ga prati u tome. Brzo sam pristala da igram u zatvorenom zagrljaju. Ovde su svi nasmejani i dobro raspoloženi, akcenat je na druženju – rekla je Viola.

Da su mnogi Novosađani ozbiljno shvatili ovo veče videlo se i po odeći i obući. Žene su nosile štikle i elegantne haljine ukrašene čipkom. Neki muškarci su bili obučeni u crne pantalone i cipele, dok su neki plesali u pocepanim farmericama. Romantičnu atmosferu su pojačali reflektori u boji i svi su se izgledom i ponašanjem trudili da dočaraju duh Argentine u periodu nastanka tanga. Na nekoliko sati deo Novog Sada je zaista izgledao potpuno drugačije od onog na šta se uglavnom naviklo na ovim prostorima, odisao je kulturom i ljubavlju.

Izvor: mojnovisad.com