Početna Gradske teme NIS u društveno odgovorne projekte uložio 290 miliona dinara

NIS u društveno odgovorne projekte uložio 290 miliona dinara

0

Naftna industrija Srbije (NIS) i njeni zaposleni uložili su više od 290 miliona dinara u 2020. godini u društveno odgovorne projekte, objavio je NIS u 11. verifikovanom Izveštaju o održivom razvoju.

NIS je naveo da je, između ostalog, obezbedio 270 tona avio goriva za humanitarne letove Er Srbije, 56 kiseoničkih protokomera za beogradske bolnice i 500 kompleta hirurških uniformi za medicinske radnike.

Takođe, zaposleni – članovi Kluba volontera NIS-a, realizovali su više od 2.000 volonterskih sati u različitim humanitarnim akcijama podrške sugrađanima.

Verujući da svaka odgovorna kompanija i pojedinac mogu da doprinesu razvoju šire zajednice, kompanija NIS je objavila 11. uzastopni verifikovani Izveštaj o održivom razvoju – navela je kompanija.

U tom dokumentu, koji je objavljen na NIS-ovom korporativnom sajtu, javnost je obaveštena o aktivnostima kompanije tokom 2020. godine na polju razvoja poslovanja, ulaganja u društveno odgovorne projekte, zaštitu životne sredine, zdravlje i bezbednost na radu, kao i u razvoj ljudskih resursa.

NIS ističe da je u godini koju je obeležila pandemija kovid-19 prioritet kompanije bio bezbedno radno okruženje i zdravlje zaposlenih, saradnika i potrošača.

Generalni direktor NIS – a Kiril Tjurdenjev ocenio je u uvodnoj reči Izveštaja o održivom razvoju da se poslovanje u 2020. godini odvijalo u izuzetno složenim okolnostima i da je utoliko značajnije da je i u prošloj godini kompanija pružila svoj doprinos ostvarenju ciljeva Održivog razvoja.

Prioritet za NIS u 2020. godini bilo je očuvanje zdravlja naših zaposlenih, saradnika i potrošača. U to smo uložili značajne logističke napore, imajući u vidu broj naših poslovnih lokacija i angažovanih kolega, kao i raznovrsnost biznis procesa koji se svakodnevno odvijaju -.

Uspeh u realizaciji ovog cilja omogućio nam je da ispunimo i svoj drugi prioritet, a to je da obezbedimo neprekidnu i bezbednu proizvodnju, preradu i distribuciju nafte i naftnih derivata, naveo je on.

Uprkos brojnim izazovima, uspeli smo da očuvamo stabilno snabdevanje tržišta u Srbiji i drugim državama u kojima posluje NIS grupa i na taj način doprinesemo borbi u suzbijanju epidemije i njenih posledica – istakao je Tjurdenjev.

U oblasti održivog razvoja, NIS se rukovodi globalnim ciljevima UN i u Izveštaju prepoznaje 12 od 17 ovih ciljeva čijem ostvarenju doprinosi svojim poslovanjem.

Takođe, u ovom dokumentu NIS na transparentan način predstavlja svim zainteresovanim stranama svoje poslovne uspehe, način na koji do njih dolazi, kao i napore da se osnaži zajednica u kojoj kompanija posluje.

Izveštaj o održivom razvoju NIS-a za 2020. godinu u skladu je sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), a verifikovala ga je nezavisna revizorska kuća “Ernst&Young“.

U izveštaju se, između ostalog, navodi da je NIS, uprkos krizi, u 2020. godini realizovao značajne kapitalne projekte među kojima se izdvaja početak rada postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo u koje je uloženo više od 300 miliona evra.

Ovaj projekat ujedno nosi i brojne pozitivne ekološke efekte, pre svih smanjenje emisija sumpor-dioksida i praškastih materija.

Takođe, NIS je nastavio i modernizaciju maloprodajne mreže, te je u prošloj godini u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji u rad pušteno ukupno 14 benzinskih stanica.

Takođe, NIS je nastavio da razvija svoje digitalne projekte i prvi u Srbiji omogućio plaćanje za gorivo na benzinskim stanicama bez odlaska na platno mesto putem mobilne aplikacije Drive.Go.

Digitalni portfolio kompanije ima više od 110 projekata, a proces digitalizacije NIS vidi kao šansu za lakše ostvarivanje strateških ciljeva kompanije.

Nastavljeno je i sa realizacijom projekata zaštite životne sredine u svim segmentima biznisa, za šta je u 2020. godini izdvojeno više od 200 miliona dinara.

Istovremeno je spoveden i opsežan program za povećanje energetske efikasnosti čiji su rezultat uštede u vrednosti od 291 miliona dinara, naveo je NIS.

Pored toga, NIS je u veoma izazovnoj godini ostvario napredak i u oblasti bezbednosti na radu, jer je indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) smanjen za osam odsto u odnosu na 2019. godinu.

NIS je u prošloj godini dao novi doprinos razvoju ljudskih resursa.

U kompleksnim okolnostima organizovano je više od 2.300 obuka, na kojima je učestvovalo više od 3.300 polaznika.

U godini koja je donela globalnu destabilizaciju tržišta rada, NIS je u istraživanju specijalizovanog portala Infostud, u kom je učestvovalo više od 10.000 građana, izabran za najpoželjnijeg poslodavca u Srbiji.

NIS navodi da je nastavio sa razvojem partnerskih odnosa sa lokalnim zajednicama širom Srbije.

Pored podrške u otklanjanju posledica epidemije, NIS je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i MUP-om uložio 114,5 miliona dinara u digitalizaciju nastavnog procesa i unapređenje bezbednosti u školama širom Srbije.

Podrška zajednici ostaje jedan od prioriteta NIS-a i u narednom periodu.

Izvor: rtv.rs
Foto: NIS/Wiki