Početna Gradske teme Nova generacija proizvoda kompanije Filip Moris koji zagrevaju, a ne sagorevaju duvan...

Nova generacija proizvoda kompanije Filip Moris koji zagrevaju, a ne sagorevaju duvan od sada i u Novom Sadu

0

Revolucionarni proizvod kompanije Filip Moris koji je predstavljen kao bolja zamenu za cigarete od ovog meseca dotupan je i u Novom Sadu.

Ovaj elektronski uređaj zagreva, a ne sagoreva specijalno dizajnirane patrone pravog duvana, koje liče na mini cigarete. Pri tom procesu zadržava se isti nivo nikotina i pravi ukus duvana, ali se eliminišu neki negativni efekti koji nastaju usled pušenja cigareta, poput dima, pepela, neprijatnih mirisa i negativnog uticaja na okolinu.

U ovom trenutku gotovo pet miliona ljudi širom sveta umesto cigareta koristi ovaj alternativni duvanski proizvod, ali cilj kompanije Filip Moris je da jednoga dana, u što skorijoj budućnosti svi punolteni pušači pređu na ovu i slične bolje zamene za cigarete. Ambicioznost ovog cilja ogleda se u činjenici da danas na svetu ima više od milijardu pušača. Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da će uprkos stalnom stezanju regulatornog okvira i uvođenju sve većih restriktivnih mera, broj pušača i 2025. godine ostati gotovo nepromenjen.

Vođena ovim podacima, kompanija Filip Moris, lider u duvanskoj industriji je rešila da upravo tim pušačima koji ne žele da prestanu da puše ponudi potencijalno manje štetnu zamenu za tradicionalne cigarete, rekla je Tamara Stanković, menadžer korporativnih poslova kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu. „Posle 10 godina i tri milijarde dolara uloženih u istraživanja u kojima je učestvovalo 400 vrhunskih naučnika i stručnjaka, u kompaniji Filip Moris osmislili smo nove proizvode koji su potencijlno manje štetni od cigareta, a bazirani su na principu nesagorevajućeg duvana“.

Stručna javnost slaže se da je duvanski dim štetan ne samo za pušače, nego i za njihovu okolinu. Duvanski proizvodi, bazirani na tehnologiji zagrevanja duvana, ne oslobađaju duvanski dim, pa se samim tim ne menjaju ni kvalitet vazduha u prostoriji u kojoj se koriste. Dr Miroslava Nikolić, dugogodišnja profesorka tehnologije duvana na Univerzitetu u Beogradu naglašava da je osnovni problem kod konzumiranja cigareta zapravo proces sagorevanja duvana. „Sagorevanjem duvana stvara se veliki broj štetnih materija koje utiču na zdravlje pušača i njihove okoline. Tehnologija zagrevanja, a ne sagorevanja duvana, koju je kompanija Filip Moris razvila, funkcioniše tako što uređaji za zagrevanje duvana umesto dima stvaraju aerosol koji u sebi sadrži drastično manje štetnih i potencijlno štetnih jedinjenja u poređenju sa dimom klasične cigarete“, zaključila je profesorka Nikolić.

Izvori i foto: Promo