Početna Gradske teme Nova kasarna i civilno vojna bolnica za Novi Sad

Nova kasarna i civilno vojna bolnica za Novi Sad

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je juče sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem o projektu izgradnje kasarne “Majurska ada”, koji bi podrazumevao razmenu imovine između Grada Novog Sada i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Time bi Rečna flotila, Prva brigada i druge jedinice Vojske, koje se nalaze na teritoriji Novog Sada, bile smeštene u jednu moderno izgrađenu bazu, koja bi bila jedna od najsavremenijih u ovom delu Evrope, a sistem odbrane bi ustupio Gradu kasarne i lokacije u kojima se ili trenutno nalaze jedinice ili su proglašene neperspektivnim u prethodnoj deceniji i ponuđene na prodaju.

Stefanović i Vučević su, takođe, na sastanku razgovarali i o izgradnji civilno-vojne bolnice na teritoriji Novog Sada, prve takvog tipa u Srbiji, u kojoj bi bili angažovani i vojni i civilni lekari i koja bi bila otvorena za sve građane.

Govoreći o dosadašnjoj saradnji sistema odbrane i ove lokalne samouprave, sagovornici su između ostalog ocenili i da je pripremanje Novosadskog sajma za privremenu kovid bolnicu početkom decembra prošle godine koje su vojska i lokalna samouprava obavili za svega 24 sata primer da je ta saradnja na dobrom nivou. Oni su podsetili i da Vojna bolnica Novi Sad od početka novembra ponovo prima pacijente obolele od kovida i da je do danas zbrinula 319 pacijenata.

Izvor: 021
Foto: Pixabay