Početna Gradske teme Nova parking mesta na Bulevaru Evrope

Nova parking mesta na Bulevaru Evrope

0

Stanovnici Detelinare do kraja godine mogu očekivati nove parkinge na Bulevara Evrope, budući da je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala tender za prvu fazu izgradnje.

Otkako su na mestu kuća na Detelinari izgrađene višespratnice, parkirati automobil u tom kvartu postalo je nemoguća misija, a planskom dokumentacijom je ostavljena mogućnost gradnje parkinga uz Bulevar, na zelenoj površini između biciklističke staze i kolovoza.

Bulevar Evrope je jedan od najznačajnijih delova primarne mreže saobraćajnica na teritoriji grada, a novi parkinzi planirani su na prostoru koji je s južne strane oivičen Futoškim putem, a na severu Ulicom Kornelija Stankovića. Kako je u tenderskoj dokumentaciji konstatovano, na Detelinari je nedostatak parkinga jedan od gorućih problema, koji u velikoj meri utiče kvalitet života, pa je planirana gradnja mesta s kosom šemom parkiranja uz desni kolovoz, i to na dužini od oko 1.400 metara.

Predviđeno je ukupno 201 parking mesto, a najpre će od betonskih ploča biti izgrađeno 181, od kojeg je šest namenjeno za vozila osoba s invaliditetom, dok je u drugoj fazi planirano još 20.

Na Bulevaru Evrope su predviđeni parkinzi na deonicama između ulica Janka Veselinovića i Hadži Ruvimove, Hadži Ruvimove i Branka Bajića, Branka Bajića i Futoške ulice, kao i na prostoru od Kornelija Stankovića do Janka Veselinovića.

U prvoj fazi, za koju je nedavno raspisan tender, najviše parkinga, 78, biće izgrađeno na delu od Ulice Branka Bajića do Futoške, dok je od Janka Veselinovića do Hadži Ruvimove predviđeno 54 mesta, kao i 49 od Hadži Ruvimove do Branka Bajića. Od Ulice Kornelija Stankovića do raskrsnice Bulevara s Ulicom Janka Veselinovića projektovano je 20 parking-mesta, koji će biti izgrađeni u drugoj fazi.

Zbog gradnje novih parkinga doći će do promene saobraćajne signalizacije, pa će neki znakovi biti ukinuti, a postavljeni novi, u skladu s projektnom dokumentacijom. Osim toga, delovi instalacija će biti izmešteni, kao i prskalice na zelenoj površini.

Ponude se na tender gradske uprave podnose do 29. jujna, a 25 dana nakon toga biće doneta odluka o dodeli ugovora ili pak obustavi postupka. Odabrani izvođač će predviđene radove morati da završi za najviše 150 kalendarskih dana.

Izvor: Tanjug/Dnevnik
Foto: Printscreen