Početna Gradske teme Novac iz budžeta grada koristiće se za opremanje prihvatilišta za pse

Novac iz budžeta grada koristiće se za opremanje prihvatilišta za pse

Psi lutalice

Skupština grada donela je program poslovanja “Zoohigijene i veterine Novi Sad” za tekuću godinu, kojim je predviđeno da će novac iz budžeta kapitalnih ulaganja tog javnog preduzeća najpre ići za nabavku vozila za prevoz životinja, ali i za radove na veterinarskim ambulantama u gradu i Petrovaradinu.
U planu je nabavka specijalizovanog kamiona i kombija za prevoz uginulih životinja. Vozila treba da budu opremljena utovarnom rukom, kao i da zadovoljavaju sve ostale uslove iz pravilnika, kao što su jasno označeni naziv, adresa i telefonski broj prihvatilišta ili službe za hvatanje i prevoz životinja. Za realizaciju tih nabavki planirano je 7,5 miliona dinara.
Takođe, predviđena je nabavka specijalizovane prikolice, koja bi se koristila u slučajevima kada je neophodo više životinja skloniti s određene površine odjednom i dezinfikovati veće površine. Kupovina se planira u avgustu.
Inače, to javno preduzeće osvojilo je prošle godine donaciju u okviru projekta “Lavovski poduhvat”, kada im je kompanija “Karlsberg Srbija” namenila pomoć prihvatilištu.
“Radi se o novom kobiju i ozelenjivanju istrčavališta za pse u Šangaju. Obe aktivnosti idu simultano, i očekujemo da će i to biti gotovo do marta ili aprila. Osim toga, po rečima direktora Bursaća, osavremeniće se takozvani nečisti deo prihvatilišta u Futogu i čisti deo prihvatilišta u Šangaju”, podseća direktor “Zoohigijene i veterine” Aleksandar Bursać.
Kako kaže, radnici preduzeća koje je pobedilo na tenderu za izvođača radova već su bili na terenu i ovih dana bi radovi trebalo da počnu. Programom koji je odobrila gradska skupština, za realizaciju opreme za hvatanje, spasavanje, tretman i stacioniranje životinja, koja bi trebalo da se nabavi takođe u februaru, predviđeno je nešto više od dva miliona dinara. Kako stoji u programu, to podrazumeva, pre svega, human tretman uhvaćenih životinja, tako da se spreče povrede i patnja i obezbedi njihova sigurnost, ali i da se lako čisti, pere i dezinfikuje. Realizacija adaptacije i rekonstrukcije veterinarskih ambulanti u Petrovaradinu i u gradu, kao i zamena dotrajale stolarije i zamena postojećih i izrada novih ograda i ulaznih kapija na tim objektima, kako stoji u programu, trebalo bi da počne u aprilu.
Kako navodi Bursać, prihvatilište za pse koje je u nadležnosti tog preduzeća nastavlja uspešno poslovanje i u 2015. godini. On je najavio izložbe i izložbene šetnje, kao i druge aktivnosti kojima će se nastaviti promocija udomljavanja napuštenih pasa.
Što se tiče dugo čekanog azila, Bursać je ponovio da Zakon o dobrobiti životinja ne prepoznaje tako nešto.

Autor: Dnevnik