Početna Gradske teme Nove mere u borbi protiv korone u Novom Sadu

Nove mere u borbi protiv korone u Novom Sadu

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je danas posebne mere za suzbijanje širenja infekcije izazvane virusom COVID-19.

Prva, i kako je naveo, najvažnija mera je da se radno vreme ugostiteljskih objekata skraćuje do 23 časa.

– Time nećemo dirati najveći broj ugostitelja, ali ćemo sprečiti okupljanja u noćnim klubovima u kasnim satima gde je povećana koncentracija ljudi. Inspekcija je radila preko vikenda i najveći broj ugostitelja je poštovao sve mere – ocenio je Vučević.

Druga najavljena mera je zabrana organizovanja proslava i drugih okupljanja za više od 50 osoba.

– Ova tačka destimuliše okupljanja kao što su svadbe, krštenja, rođendani i daće. Ove mere su oročenog karaktera u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije u gradu, pod uslovom da Vlada ne donese neke mere koje će važiti za celu državu – najavio je Vučević.

Dalje je najavljena puna primena svih preventivnih mera u svim ustanovama predškolskog obrazovanja i vaspitanja. Naložena je i pojačana dezinfekcija svih trgovinskih objekata.

O sprovođenju ovih mera brinuće Gradska uprava za inspekcijske poslove.

Kako je rekao Vučević, postojali su predlozi i za radikalnije mere, ali „ovo je poslednji pokušaj da se izbegne vanredna situacija“. Zaključio je da za desetak dana očekuje stabilizaciju epidemiološke situacije u Novom Sadu.

60 novozaraženih u Novom Sadu, ukupno 500

U Vojvodini je u poslednja 24 sata registrovano 122 novoobolelih od virusa korona, od kojih je njih 60 u Novom Sadu, čime je postignut novi rekord po broju novozaraženih od Covid-19 u glavnom gradu pokrajine. Institut za javno zdravlje Vojvodine je saopštio da je epidemiološka situacija u Vojvodini nesigurna sa tendencijom pogoršanja, posebno u Novom Sadu.

Sa ovih 60 novozaraženih u Novom Sadu trenutno ima oko 500 aktivnih slučajeva od kojih je skoro 90 odsto u samoizolaciji, dok su ostali hospitalizovani.

Izvor: novisad.com
Foto: Pexels