Početna Gradske teme Nove mere u Novom Sadu: U javnom prevozu ograničen broj putnika i...

Nove mere u Novom Sadu: U javnom prevozu ograničen broj putnika i kovid redari

0

Od danas u Novom Sadu važe nove mere, koje je usvojio Gradski štab za vanredne situacije, a odnose se na gradski prevoz, rad ugostiteljskih objekata, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture.

GSP “Novi Sad” prevoz će organizovati tako da popunjenost mesta za stajanje u autobusu ne bude veća od 50 odsto.

“Putnici su, uz obavezno korišćenje zaštitnih maski, u obavezi da dok čekaju da uđu u autobus obezbede distancu od najmanje 2 metra od ulaza/izlaza u vozilo”, propisano je novom naredbom koja je juče usvojena.

GSP je u obavezi da utvrdi red vožnje uz pojačan broj polazaka u saobraćajnim špicevima i redukovan broj polazaka van saobraćajnih špiceva.

Nove mere propisuju i da prodavnice u Novom Sadu u narednom periodu rade do 21 čas, dok će tržni centri, ugostiteljski objekti, kao i pozorišta i bioskopi svoja vrata zatvoriti do 18 časova.

Svečanosti, sportske i druge manifestacije su zabranjene.

Zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na javnim zatvorenim i otvorenim prostorima, uz obaveznu fizičku distancu od minimum metar i po između ljudi.

U trgovinskim, ugostiteljskim i drugim javnim zatvorenim objektima dozvoljeno je prisustvo jedne osobe na svaka četiri kvadratna met.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je od danas limitiran broj putnika, postoje pravila oko ulaska i izlaska iz vozila, kao i da svaki autobus GSP-a mora da ima kovid redare.

On se nada da će se u narednim danima videti rezultati mera, kao i da će se zaustaviti trend novozaraženih. On napominje da je strahovit pritisak na bolnice i kovid abmulante, gde se prosečno obavi oko 700 pregleda dnevno.

Vučević ističe da je kucnuo poslednji čas da svi shvate ozbiljnost situacije.

Izvor: RTV
Foto: NSHronika