Početna Gradske teme Novembarska akcija pošumljavanja “Ne prljaj, nemaš izgovor”

Novembarska akcija pošumljavanja “Ne prljaj, nemaš izgovor”

0

Novembarska akcija pošumljavanja Srbije “Ne prljaj, nemaš izgovor”, koju organizuju Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i SBB fondacija, ima za cilj sadnju novih stabala širom zemlje, koja bi pozitivno uticala na ljudsko zdravlje i pružila uslove za opstanak različitih vrsta ptica.

Ptice u urbanim sredinama pokazatelji su biološke raznovrsnosti, kada ih vidimo i čujemo možemo znati da živimo u zdravoj sredini, a prema mnogim istraživanjima njihov cvrkut direktno je povezan sa zdravljem ljudi. U Vojvodini je pošumljeno šest odsto površine, a cilj predstojeće akcije je da se taj procenat uveća.

“Ko ima pravo da se prijavi na konkurs? Jednostavno rečeno – imaju svi. Ali mi smo tu malo suzili propozicije konkursa, tako da smo odlučili da to budu zaštićena područja, lokalne samouprave i udruženja građana. ali i svi pojedinci koji sada gledaju ovaj prilog i žele da se prijave, mogu to takođe učiniti”, kaže Slobodan Knežević, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Cilj akcije je kreiranje pogodnog okruženja za stvaranje biodiverziteta.

“Nedostatak drveća, nedostatak šume povlači sa sobom velike probleme. To je pre svega loš kvalitet vazduha, to je manjak prostora za rekreaciju, to su sve ekosistemske usluge koje nam drveće pruža, prostor na kome provodimo kvalitetno svoje vreme, iz koga dobijamo prečišćenu vodu, prostor u kome ima manje buke, iz koga dobijamo sve one biljne i životinje vrste koje taj prostor naseljavaju”, kaže Milan Ružić, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Prijave na konkurs Društva su obavezne, a formular do 11. oktobra možete popuniti na sajtu “Ne prljaj, nemaš izgovor”.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay