Početna Gradske teme Novi aparat za zračenje u upotrebi tek na proleće

Novi aparat za zračenje u upotrebi tek na proleće

institut-sremska-kamenica-wide-jpg_640

Oboleli od raka će najverovatnije do proleća moći da koriste jedan od tri nova aparata za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine, a koji će oko 21. decembra ući u testiranje. Novi aparati su, podsetimo, stigli u Kamenicu 15. avgusta, kada je počelo sređivanje prostora na Institutu za onkologiju i u objektu Kamenica 2 za njihovu namenu. Pomenuti akcelerator biće u upotrebi na Onkologiji, a preostala dva biće smeštena u Kamenici 2 i uskoro počinje i njihova instalacija.

Da je početak upotrebe ovih aparata prekopotreban pokazuje i zvanična statistika. Kako za 021 kažu u Institutu za onkologiju Vojvodine, trenutno se na listi zakazivanja za zračnu terapiju nalazi 819 pacijenata, što je za oko 300 pacijenata više u odnosu na prosečan broj početkom godine. Konformalnu radioterapiju čeka 653 pacijenata, a konvencionalnu radioterapiju čeka njih 166.

Svake sedmice na listu zakazivanja se upisuje oko 50 novih pacijenata, kojima je onkološka komisija indikovala zračnu terapiju ili kombinovanu zračnu terapiju i hemioterapiju, dok zračnu terapiju može da započne samo 30-40 pacijenata. To, nažalost, rezultuje činjenicom da lista iz meseca u mesec ne biva kraća – naprotiv“, navode u Institutu za onkologiju Vojvodine za naš portal.
Dodaju da je nagli porast pacijenata na čekanju nastao zbog dugotrajnog kvara jednog od postojećih aparata, a koji je star čak 11 godina.

Istovremeno je povećano i vreme pristupa pacijenata aparatima za zračenje sa prosečno dva do dva i po meseca u prvoj polovini na prosečno četiri meseca u drugoj polovini 2015. godine“, zaključuju za naš portal u Institutu za onkologiju.
Kako kažu, trenutno se u Zdravstvenom centru Kladovo nalazi sedam naših pacijenata koji primaju konvencionalnu terapiju. Inače, slanje pacijenata na terapiju u Kladovo praksa je koja se najviše praktikovala proteklih godina kada su postojeća dva, zastarela aparata bila u kvaru.
U Institutu za 021 navode da su ovi aparati, iz 2004. i 2007. godine, trenutno funkcionalni, te da se na “starijem” zrači 96 pacijenata, a na “mlađem” 62. To znači da se dnevno ozrači do 170 pacijenata, u dve ili tri smene.

Autor: 021.rs