Početna Gradske teme Novi brojači biciklista postavljeni na tri lokacije u gradu

Novi brojači biciklista postavljeni na tri lokacije u gradu

0

Tri nova automatska brojača saobraćaja sa displejima koji pokazuju koliko je biciklista prošlo, postavljeni su na tri lokacije u Novom Sadu.

Radi se o nastavku projekta upravljanja saobraćajem u gradu, jer u Novom Sadu već postoji više od 30 automatskih brojača saobraćaja koji su povezani sa Sistemom automatskog upravljanja saobraćajem (SAUS) u okviru Uprave za građevinsko zemljište i investicije.

Novina od prošle godine je da se postavljaju displeji koji pokazuju deo podataka o protoku bicikala. Tako su avgusta 2018. godine displeji postavljeni na Bulevaru Evrope, na Beogradskom keju i kod Štranda, a nova tri displeja prethodnih dana na Bulevaru cara Lazara, u Rumenačkoj i na Bulevaru oslobođenja.

Dok će građani na displejima pored biciklističkih staza videti koliko je prošlo bicikala na određenoj lokaciji, oprema će meriti i ostali promet na Bulevaru cara Lazara i Rumenačke, dok će na Bulevaru oslobođenja samo beležiti biciklistički saobraćaj. Podaci koji se sakupljaju pokazuju vrstu vozila koja prolaze, kao i njihovu brzinu u realnom vremenu. Na samim displejima se prikazuje broj biciklista po danu i ukupan broj za celu godinu, kao i neke opšte informacije (datum, vreme, temperatura).

Za postavljanje tri brojača Grad je iz budžeta platio skoro šest miliona dinara firmi “MHM-projekt”, koja je taj posao dobila na javnom tenderu.

Podsetimo da će pored ovih brojača bicikala, na ulicama pored škola biti postavljeni savremeni saobraćajni znaci sa dopler radarima koji na elektronskim displejima pokazuju i obaveštavaju vozače o brzini kretanja. Prvi brzinski displeji će biti kod osnovnih škola “Đorđe Natošević” u Maksima Gorkog i “Jožef Atila” na Telepu, a Grad planira da ove automateu narednim godinama postavi kraj više od 30 ostalih škola u Novom Sadu i okolini i poveže ih sa SAUS-om.

Izvor: 021
Foto: Pexels