Početna Gradske teme Novi ciklus projekta “Novi Sad – Grad ljubaznosti”

Novi ciklus projekta “Novi Sad – Grad ljubaznosti”

0

Projekat “Novi Sad – Grad ljubaznosti” pokrenula je Evropska prestonica kulture sa ciljem da pronađe rešenja u savremenoj poslovnoj psihologiji, pruži psihološku podršku i postigne kritičnu masu promotera ljubaznog i profesionalnog ophođenja, kažu u ovoj Fondaciji.

Ideja im je da se edukacijom zaposlenih na pozicijama pružanja usluga građanima (radnika u kulturi, turizmu, ugostitelja, taksista, šalterskih službenika, vozača javnog saobraćaja…), koji će postati promoteri ljubaznosti, postave novi standardi kulture ophođenja u Novom Sadu, budućoj Evropskoj prestonici kulture.

U prvoj fazi projekta za oko 100 polaznika planirano je šest treninga “Komunikacija sa teškim strankama”. Prva dva ciklusa organizovana su početkom godine u kulturnim stanicama Eđšeg i Svilara, dok su preostali u onlajn formatu zbog pandemije korona virusa. Treći ciklus treninga održan je prošle nedelje, dok će četvrti biti realizovan sutra, 17. novembra. Autorka ideje je Vera Dunjić, diplomirani psiholog i trener za poslovne komunikacije.

Vebinari se realizuju u malim grupama od 12 do 20 učesnika. Tematski okvir treninga su razlike između uspešne i neuspešne komunikacije, definicija teške stranke, psihološke prednosti ljubaznosti, pitanje kako uspostaviti poverenje sa sagovornikom, teške situacije u radu sa strankama – na primerima i iskustvima, sedam zlatnih tehnika poslovne komunikacije i njihova primena.

Za pojedine radnike koji su obuhvaćeni ovim projektom, ovo je prvi takav vid edukacije i psihološke podrške, što je bio slučaj sa zaposlenima u Gradskoj upravi za opšte poslove Novog Sada, koji neposredno pružaju usluge građanima u šalter-sali Gradske kuće, ali i matičarima, referentima u pisarnicama i mesnim zajednicama, arhivarima, savetnicima i šefovima koji su bili na prvim treninzima početkom godine. Trenutno je u toku edukacija zaposlenih u oblasti kulture.

Po okončanju edukativnih ciklusa, radni prostori promotera ljubaznosti biće obeleženi oznakom “Zona ljubaznosti”.

Projekat “Novi Sad – Grad ljubaznosti” realizuje Udruženje “Zona ljubaznost”, u partnerstvu sa Fakultetom za pravne i poslovne studije “Dr Lazar Vrkatić” i uz podršku Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Izvor: 021
Foto: Promo