Početna Gradske teme Novi pokušaj popravke osmatračnice na Tvrđavi

Novi pokušaj popravke osmatračnice na Tvrđavi

Novosadska uprava će ove godine pokušati da posle više od decenije od rušenja, kao i više neuspelih tendera, konačno nađe firmu koja će popraviti viseću osmatračnicu na Bastionu Marije Terezije na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je novu javnu nabavku, četvrtu u poslednje tri godine, a čija je vrednost skoro tri miliona dinara, dok je rok za dostavljanje ponuda 29. mart.

Podsetimo da je Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine još 2015. godine obezbedila 1,7 miliona dinara za ove radove.

Osmatračnica na Petrovaradinskoj tvrđavi, koja je poslednji put rekonstruisana 1952. godine, predstavlja najistureniju tačku utvrđenja i kao takva je veoma atraktivna za sve posetioce. Tokom rekonstrukcije pešačkih staza gornje Tvrđave 2008. godine demontirani su gornji delovi osmatračnice usled opasnosti da se sruši. Nakon uklanjanja nestabilnih delova, otvor u zidu je zazidan, radovi na stazama su završeni, ali osmatračnica nije sanirana.

Mada je bila najavljena njena popravka, sve stoji više od deset godina, s tim da u poslednje tri godine popravku odlažu neuspeli tenderi.

Izvor: 021
Foto: Pixabay