Početna Gradske teme Novi raj za bicikliste u blizini Štranda

Novi raj za bicikliste u blizini Štranda

0

Novosađani su tokom protekle godine kroz drugi konkurs “Nova mesta-mikrogranting“, uredili 12 malih javnih površina u gradskim i prigradskim naseljima, među kojima ima i onih namenjenih sportskim aktivnostima. Danas govorimo o prostoru u blizini Štranda, kom su se posebno obradovali biciklisti.

Ako vam je vožnja ravnim biciklističkim stazama postala jednolična i dosadna, krenite put glavnog ulaza Štranda. Tamo je urađen drveni poligon, gde ćete se ne samo zabaviti, već i usavršiti svoje biciklističke veštine. Iskusniji vozači imaju savet za vas.

Za to da i mi, amateri, osetimo biciklistički adrenalin, potrudio se Eduard Župan, čija je ideja izabrana od mnoštva predloga Novosađana koji su konkurisali za projekt Fondacije Novi Sad Evropska prestonica kulture. Kako kaže, biciklisti su testirali stazu, a prostor će još lepše izgledati na proleće, kada sve ozeleni.

“Mi smo u toku izgradnje testirali kako se ponaša staza, pošto mora da bude bezbednost na visokom nivou, pa smo isprobavali krivine kako se bicikli ponašaju, jer ovo je predviđeno ne samo za planinske bicikle nego i za građane koji ovde prolaze, mogu da se spuste da probaju stazu”, objašnjava Eduard Župan, tehnički direktor novosadskog Biciklističkog kluba “Invikta bajk”.

Uz ovu biciklističku stazu, kroz projekat je napravljeno 12 novih i čistijih oaza za uživanje, rekreaciju, učenje, a Novosađani su imali priliku da ih urede baš po svojoj meri.

“Cilj je sa jedne strane uređenje i zaštita životne sredine, a sa druge aktivno učešće građana u odlučivanju kako će njihova lokalna zajednica izgledati, pa se tako prijavljuju lokalna udruženja, mesne zajednice sa svojim projektima jer zapravo oni najbolje znaju šta je to najviše potrebno”, kaže Milana Milovanov, portparolka Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Dakle, ako imate ideju za uređenje vašeg kraja, a ne znate kako da je sprovedete u delo, iz Fondacije poručuju da je razradite i sačekate njihov novi konkurs. Pored sredstava za realizaciju projekta, dobićete pomoć i savete stručnih lica iz Društva arhitekata Novog Sada, kako da prostor koji ste osmislili, što bolje i funkcionalnije izgleda.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay