Početna Gradske teme Novi rok na konkursu za uređenje četiri urbane lokacije

Novi rok na konkursu za uređenje četiri urbane lokacije

0

Gradski arhitektonski konkurs za idejno rešenje za uređenje urbanih džepova na četiri lokacije u Novom Sadu produžen je do 24. avgusta.

Obrazloženje za produženje konkursa, koji je trebalo da bude završen još polovinom jula, nije dato, ali, kako je neznatno menjana tehnička dokumentacija, verovatno je razlog baš to.

Podsetimo, u sklopu uređenja više desetina urbanih džepova koje traje već nekoliko godina kao deo projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture, istoimena fondacija i Društvo arhitekata Novog Sada raspisali su arhitektonski konkurs za idejna rešenja uređenja Trga galerije, parkića kod Banovine, vidikovca iznad Mosta slobode i zelene površine na Bulevaru patrijarha Pavla uz Ticanovu i Ulicu Jovana Popovića.

Učesnici konkursa nisu u obavezi da dostave sva četiri predloga, ali se traži da predaju rešenja za najmanje dve lokacije. Radove će ocenjivati posebno formiran žiri, koji čine arhitekte, urbanisti i predstavnici lokalne vlasti.

Ovo je nagradni konkurs i za rešenje za Trg galerija i parkić kod Banovine novčana nagrada je 250.000 dinara, za vidikovac 200.000 dinara, a za zelenu površinu na Telepu 150.000 dinara, dok se za tri otkupa daje po 50.000 dinara.

Na osnovu idejnih rešenja, Grad će pripremiti preostalu dokumentaciju i potom, preko tendera, izabrati izvođače radova, a očekuje se da sve lokacije, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, budu uređene naredne godine, kada se i održava Evropska prestonica kulture.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay