Početna Gradske teme Novi Sad 2019. dobija groblje kućnih ljubimaca

Novi Sad 2019. dobija groblje kućnih ljubimaca

Često se može čuti da je pas čovekov najbolji prijatelj. Nakon dugogodišnjeg druženja između vlasnika i ljubimca, stvara se veliko poverenje i ljubav, koju ni sami ljubitelji životinja ne mogu da objasne.

Jedan od najtežih trenutaka za svakog vlasnika jeste kada njegov ljubimac ugine.

U Novom Sadu još uvek ne postoji legalno i zvanično groblje, ali je u planu da u 2019. godini grad dobije “večnu kuću” za ljubimce.

Iako je zakonom zabranjeno, mnogi vlasnici u nedostatku informacija, ljubimce sahranjuju u svom dvorištu, po okolnim šumama ili parkovima.

U Novom Sadu tela uginulih životinja preuzima JKP “Zoohigijena”. Kako navode iz tog preduzeća, još 2014. godine pokrenuta je inicijativa za izgradnju groblja za kućne ljubimce, a u narednim godinama očekuje se izgradnja istog.

To je civilizacijski iskorak u svakom slučaju i mi smo naprosto obradovani sa tim što će grad dobiti jedno takvo mesto, gde će vlasnici dobiti jedno takvo mesto gde će vlasnici kućnih ljubimaca moći na jedan dostojan, civilizovan i human način da se oproste sa svojim kućnim ljubimcima“, kaže Aleksandar Bursać, direktor JKP “Zoohigijena”.

Lokacija je još u razmatranju. Čitav niz mora biti ispoštovan po pitanju hidrooloških karakteristika terena, podzemnih voda, bezbednosti po ostalu sredinu, dakle sa ekološkog aspekta treba sagledati parcelu.

Kao jedna od potencijalnih lokacija navodi se Alibegovac. Po ugledu na velike svetske metropole i naš grad zaslužuje da ima ovakvo jedno mesto, kažu Novosađani.

Kako bi ih sačuvali od zaborava, vlasnicima ništa drugo ne preostaje nego da verne prijatelje, svoje ljubimce, ovekoveče na fotografijama, ali i sačuvaju duboko u sećanju.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay