Početna Gradske teme Novi Sad će dobiti Plan javnog zdravlja

Novi Sad će dobiti Plan javnog zdravlja

Novi Sad će uskoro morati da donese Plan javnog zdravlja, koji će usvojiti Skupština grada.

Plan javnog zdravlja je dokument koji predviđaju Zakon o javnom zdravlju i Zakon o budžetskom sistemu, a bavi se načinom na koji se troši novac na zdravstvo, kako se štiti zdravlje građana, u kakvim uslovima se živi i radi, a samim tim i kakav je kvalitet života. Zato je danas održana prva u nizu radionica koje organizuju Ministarstvo zdravlja, Stalna konferencija gradova i opština i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u cilju podrške gradovima i opštinama prilikom izrade planova javnog zdravlja.

Pripremljen je i Priručnik za strateško planiranje javnog zdravlja na lokalnom nivou i plakati sa ilustrovanim oblastima javnog zdravlja koji su uručeni predstavnicima 13 lokalnih samouprava koje su učestvovale na ovoj radionici u Novom Sadu.

V.d. načelnica Uprave za zdravstvo dr Mila Uverić – Radović poručila je da Grad formalno ne poseduje ovaj dokument, ali ima druge dokumente kojima prati javno zdravlje Novosađana.

Više od 20 godina Grad izrađuje dokument Zdravstveno stanje stanovništva, u sklopu članstva u 6. fazi Evropske mreže “Zdravih gradova” ima ustanovljene “Zdravstveni profil Grada” – svojevrsnu širu “sliku zdravlja” stanovništva i “Okvir gradskog plana za zdravlje”. Pored toga, Grad Novi Sad, kao i nekolicina gradova u Srbiji, ima brojne razvojne dokumente koji imaju intersektorski karakter i usvojeni su u Skupštini grada. Ovo će biti prilika da se oni sagledaju i iz ugla njihovog doprinosa unapređenju odrednica zdravlja“, rekla je dr Mila Uverić – Radović i dodala da je Novi Sad spreman da deli svoja iskustva u sastavljanju ovakvih akata sa drugim opštinama.

Prema rečima profesorke Medicinskog fakulteta u Novom Sadu Eržebet Ač Nikolić, javno zdravlje je mnogo širi koncept od zdravstvene zaštite.

Briga o zdravlju je briga svakog od nas pojedinačno, kao privatnih lica ali i kao profesionalaca bez obzira na to u kom segmentu društva mi radimo. To je nešto što radimo kako bismo unapredili zdravlje stanovištva, svoje lično zdravlje i zdravlje okoline. Način i uslovi života najviše utiču na zdravlje, pa treba raditi na njihovom poboljšanju i to kroz koordinisane aktivnosti svih sektora“, naglasila je dr Eržebet Ač Nikolić i dodala da je cilj kojem se teži izrada Strateškog plana javnog zdravlja koji će sadržati operativne planove svake opštine.

Radionice će posle Novog Sada biti održane u Subotici, Kraljevu, Nišu i Beogradu.

Izvor: 021.rs