Početna Gradske teme Novi Sad: “Česmovača” zdravija od flaširane vode

Novi Sad: “Česmovača” zdravija od flaširane vode

ThinkstockPhotos-vodaNovosađani će od januara 2016. godine piti najzdraviju i najbezbedniju vodu zahvaljujući uvođenju nove tehnologije prečišćavanja i skladištenja, piše “NSReporter”.

Izgradnja fabrike vode na Sunčanom keju u završnoj je fazi i probni rad bi trebalo da počne posle Nove godine. Izgradnja fabrike vode započeta je u maju 2013. godine i rok za završetak bio je maj 2015. Zbog papirologije i obezbeđivanja pojedinih dozvola tokom gradnje, datum početka rada novog pogona za preradu vode odložen je za januar 2016. godine.

Ceo projekat finansira “Vodovod i kanalizacija” (VIK), a novac je obezbeđen putem kredita iz Evropske investicione banke s rokom vraćanja od 20 godina, a prva tranša otplate počinje od 2016.

Nova fabrika vode gradi se uz podršku i na inicijativu gradonačelnika Miloša Vučevića, koji svakodnevno insistira na tome da se radovi okončaju što pre.

Čeka nas prva rata sredinom 2016. godine. Zbog otplate kredita nećemo tražiti poskupljenje vode naredne godine – naglasio je direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Miloš Stanisavljević.

ThinkstockPhotos-484195102
Nova fabrika vode neće povećati proizvodnju i preradu pijaće vode koja sad iznosi 150 litara u sekundi, ali će stabilizovati pritisak u mreži bez obzira na utrošak pošto se ujedno gradi i rezervoar kapaciteta od 10.000 kubika vode.

Nije u pitanju izgradnja običnog postrojenja za proizvodnju vode. Radi se o tome da će buduća prerada i prečišćavanje novosadske vode biti rađeni najsavremenijom tehnologijom. Uvodi se ozonski blok i gau-filteri koji će preradu i kvalitet vode dovesti na maksimalan nivo – rekao je direktor Miloš Stanisavljević i dodao da je novosadska voda i sada izuzetnog kvaliteta, ali da će s ozonskim generatorom biti hemijski još ispravnija.

Prema njegovim rečima, u toku je povezivanje novog i starog postrojenja, a građevinski radovi biće završeni početkom naredne godine.

U januaru bi trebalo da krene probni rad, odnosno pojedinačne test-probe svakog od deset filter polja. Ako nakon toga sve analize budu dobre i tehnički sve bude savršeno funkcionisalo, pustićemo u rad novoizgrađenu fabriku. U pitanju je probni rad koji traje godinu dana – najavio je Stanisavljević.

Izvor: NSReporter
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos