Početna Gradske teme Novi Sad do maja otpušta 600 radnika, najviše u “Radosnom detinjstvu” i...

Novi Sad do maja otpušta 600 radnika, najviše u “Radosnom detinjstvu” i gradskoj administraciji

0

ThinkstockPhotos-Novi Sad (1)

Novosadska vlast će u četvrtak doneti odluku o maksimalnom broju zaposlenih kojim se predviđa otpuštanje oko 600 radnika iz uprave, javnih preduzeća i ustanova kulture u roku od 60 dana.

Spisak predviđa da se najviše radnika otpusti iz javnih preduzeća (preko 300), zatim iz gradske administracije (oko 130), zatim Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” (121), te ustanova kulture i gradskih agencija (oko 30).

Kako se navodi u odluci koju je Gradsko veće uputilo Skupštini grada, u novosadskoj upravi je maksimalno moguće da radi 8.380 zaposlenih. Predlog odluke propisuje da su svi u obavezi da u roku od 60 dana od stupanja na snagu odluke smanje broj zaposlenih na nivo maksimalno dozvoljenog broja. Odluka je doneta na osnovu odredbi nedavno usvojenog Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Otpuštanje oko 600 radnika nije izenađenje, jer se i prilikom usvajanja Zakona spominjalo da Novi sad treba da otpusti toliko ljudi, što su posredno potvrdili i gradski čelnici, ali ne precizirajući u kom roku će se to desiti. S druge strane, mada se u odluci navodi da će se u budžetu i programima rada preduzeća i ustanova obezbediti sredstva za realizaciju odluke, tj. isplatu otpremnina, to su do sada uradila dva preduzeća – “Vodovod” i “Čistoća”. Pretpostavlja se da će sada novosadska uprava morati da radi rebalans budžeta kako bi se obezbedilo više stotina miliona dinara za otpremnine.

Kada se pojedinačno pogledaju spiskovi za smanjenje broja radne snage, u nekim preduzećima neće skoro ni biti otpuštanja, dok će drugi ostati bez desetina zaposlenih. Tako će GSP ostati bez oko 70 zaposlenih, “Vodovod” 50, a ostali u proseku bez 10 radnika. U pratećem dokumentu možete videti spiskove broja zaposlenih u 2015. godini, podatke o broju zaposlenih za 2016. iz planova poslovanja usvojenih u decembru, kao i spisak iz odluke koju je pripremilo Gradsko veće i uputilo je Skupštini grada na usvajanje.

Prema odluci koja će biti usvojena u četvrtak u novosadskim JKP će raditi 5.131 ljudi, “Radosnom detinjstvu” 1.832 ljudi, Gradskoj administraciji 997 ljudi, ustanovama kulture 315 ljudi, a gradskim agencijama i Centru za socijalni rad 103 ljudi.

Izvor: 021.rs