Početna Gradske teme Novi Sad – dobar primer pametnog grada

Novi Sad – dobar primer pametnog grada

0

Prvog dana Konferencije „Electric Vehicles Days” održana je panel diskusija pod nazivom „Pametni gradovi u službi savremene elektromobilnosti za buduće naraštaje” kojoj je prisustvovao zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić.

On je istakao da je u toku izrada Nacrta strategije “Pametan Grad Novi Sad – Smart siti” koji će dati smernice za razvoj grada u budućnosti i koje će biti integrisan u okviru Plana razvoja Novog Sada do 2030. godine. Kao što je objasnio taj strateški dokument omogućiće efikasnije upravljanje saobraćajem, ali i vodom, otpadnim vodama, otpadom, zatim potrošnjom električne energije i javnom rasvetom u gradu.

Govoreći o tome šta je do sada urađeno, zamenik gradonačelnika je govorio o segmentu mobilnosti i potrebi da se radi na razvoju i dostupnosti alternativnih prevoznih sredstava.

– Mnogo ulažemo u razvoj biciklizma i zato danas imamo oko 40 hiljada biciklista u Novom Sadu. Već drugu godinu za redom, subvencionišemo nabavku bicikala, za šta smo do sada izdvojili 38 miliona dinara. U periodu od 2012. do 2021. godine izgrađeno je 30 kilometara novih biciklističkih staza, a kroz redovno održavanje rekonstruisano je još deset – izjavio je Milan Đurić i dodao – Radimo i na osavremenjivanju javnog prevoza, kupili smo deset električnih autobusa koji će novosadskim ulicama saobraćati od proleća naredne godine. Osim toga uvodimo opciju električnog novčanika za putnike, postavljamo i digitalne panele sa redom vožnje, a integrisali smo i montitoring nad praćenjem rada semafora. Različitim aplikacijama i platformama pospešujemo komunikaciju sa građanima, a digitalizovan je i rad Skupštine Grada gde se sednice sada vode elektronski.

Zamenik gradonačelnika je pomenuo i neke od budućih investicija iz oblasti zaštite životne sredine i saobraćaja i tom prilikom govorio o izgradnji četiri javne garaže koje će rešiti problem nedostatka parking mesta.

– Izgradnja javnih garaža, sa integrisanim sistemom za praćenje slobodnih parking mesta, ugrađenim elektro punjačima i svim drugim tehnološki razvijenim prednostima je upravo pravi primer razvoja Smart sitija. Grad Novi Sad je, u septembru 2020. godine, zaključio Ugovor o koncesiji za izgradnju tri podzemne i jedne nadzemne garaže na lokacijama: Ulica Modene, krug Banovine i Trg republike za podzemne garaže i ugao ulica Uspenske i Šafarikove za nadzemnu garažu. Siguran sam da ćemo time doprineti boljem kvalitetu života u centralnim delovima Novog Sada, kao i u onim gde je velika gustina stanovanja – rekao je Đurić.

Na temu budućnosti elektromobilnosti iz svog ugla govorili su i direktor JP “Pošta Srbije” Zoran Đorđević, zamenik generalnog direktora kompanije Schneider Electric Novi Sad dr Vladan Krsman, predstavnica kompanije Telekom Natali Delić, dr Minja Bolesnikov sa Fakulteta tehničkih nauka i osnivač kompanije goUrban d.o.o. Bojan Jukić.

U okviru konferencije „Electric Vehicles Days”, posvećene elektromobilnosti kao novom globalnom tehnološkom rešenju transporta ljudi i robe, u organizaciji kompanije Ninamedija i Fakulteta tehničkih nauka, biće upriličene plenarne sesije o energetskoj tranziciji, električnim vozilima i pametnim gradovima, a obezbeđena je i testing zona u kojoj će posetioci moći da isprobaju savremena električna vozila.

Izvor: Vojvodina uživo
Foto: Grad Novi Sad