Početna Gradske teme Novi Sad dobija biblioteku na otvorenom na tri lokacije

Novi Sad dobija biblioteku na otvorenom na tri lokacije

Novi Sad pridružio se spisku gradova u Srbiji koji će imaju biblioteku na otvorenom. Ulična biblioteka je projekat koji omogućava građanima da besplatno razmenjuju knjige na tri gradske lokacije.

Akcija “Ulična biblioteka” nastala je u okviru projekta “Šta nam teško” koji finansira Ministarstvo omladine i sporta realizovana je do sada u Pančevu, i Čačku, a zahvaljujući volonterima Leo kluba Mileva Marić Ajnštajn stigla je i u Novi Sad.

“Mi smo odlučili kao “Leo” klub da napravimo jednu biblioteku na otvorenom pošto ne postoji u našem gradu”, kaže Isidora Ratajac, predsednica “Leo” kluba “Mileva Marić Ajnštajn”.

“To je ideja da postoji neka zajednička ulična biblioteka koja je dostupna svima, kojoj svako može da pristupi i ostavi neku svoju staru knjigu i nađe neku novu i da se prosto dešava neka razmena knjiga koja je na otvorenom da ljudi ukoliko dođu da sednu na klupu da odmore da umesto telefona uzmu knjigu”, istakla je Ratajac.

A to će moći da urade na tri gradske lokacije, koje su odabrane tako da obuhvate što veći broj ljudi.

“To su lokacije koje privlače različite starosne i socijalne grupe, za sada su biblioteke postavljene ispred Pozorišta mladih, u Paberaju, i ispred galerije Matice srpske”, navodi ona i dodaje da je neka ideja ovog projekta da zapravo još više približimo ljudima knjige, a ne da se nekako udaljavaju od njih zbog napretka tehnologije i ostalih stvari koje su nam potrebne.

Čini se da je Novi Sad dobio svoju biblioteku u pravi čas, jer kiša i hladno vreme, uz knjige, puno brže prolaze.

“To je akcija koja se razvila u okviru projekta “Šta nam teško” koje finansira ministarstvo omladine i sporta Srbije i mi smo odlučili kao “Leo” klub da napravimo jednu biblioteku na otvorenom pošto ne postoji u našem gradu”, kaže Ratajac.

“Mi se bavimo različitim akcijama, prošle godine smo takođe u ovom konkursu učestvovali, to je bilo sađenje drveća u vrtićima koji to nemaju, takođe smo sarađivali sa Crvenim krstom prikupljali aparate za dečiju bolnicu, imamo zanimljive humanitarne projekte”, navodi ona.

Izvor: RTV
Foto: Printscreen RTV